Apolitični

[VIDEO] Branko Franceschi uspješno ravna Galerijom umjetnina Split

Branko Franceschi uspješno ravna Galerijom umjetnina Split


Galerija umjetnina otvorena je 1931. godine. Specifičan i vrijedan fundus muzeja danas broji preko 5200 djela i vremenski obuhvaća period od 14. stoljeća do recentne umjetničke produkcije.


Zgrada Galerije umjetnina sagrađena je 1792. godine po projektu splitskog graditelja Petra Kurira kao prva gradska bolnica. Današnji vanjski izgled neorenesansnog sloga rezultat je proširenja iz 1872. godine po projektu arhitekta Josipa Slade, kada zgrada dobiva južno krilo i središnji atrij okružen trijemom. Krajem sedamdesetih godina 20. st. zgrada je po projektu arhitekta Vuke Bombardellija adaptirana za potrebe Muzeja narodne revolucije koji je prestao djelovati 1991. godine, a od 1996. u nju su smješteni Galerija umjetnina i Multimedijalni kulturni centar.
Mnogi naši sugrađani, a posebno ljubitelji kulture smatraju kako je ova splitska kulturna ustanova jedna od nabolje organizirana, te je kao mjesto susreta kulturnih i umjetničkih zbivanja jako tražena. Što na ove riječi kaže ravnatelj i kustos Galerije umjetnina Split Branko Franceschi znajući kako pred Galerijom umjetnina predstoji III faza izgradnje s proširenjem na barokni Bastion Cornaro na sjevernoj strani današnje zgrade, u kojem će biti smješteni prostor za povremene izložbe, čuvaonice i multimedijalne dvorane.