Apolitični

Branka Marinović kroji i šije narodne nošnje i čuva ih od zaborava…

Branka Marinović iz sinjskog Otoka zanimljiva je osoba, obiteljska žena, majka, krojačica, koja posebnu ljubav gaji prema narodnim nošnjama, tradiciji i običajima. Već nekoliko godina kroji, šije i priprema narodne nošnje sinjskog i cetinskog kraja, skuplja i baštini uistinu rijetke artikle iz starih vremena koji su ispunjavali prostore nekadašnjih konoba, kuhinja, soba, ostava… U razgovoru nam objašnjava kako na poseban način doživljava kulturnu baštinu, narodne običaje, etnografiju i narodne nošnje. Tako je proteklog vikenda pri obilježavanju zaštitnika blagdana sv. Luke u Otoku pripremila zanimljivu izložbu svojih narodnih nošnji, starih stvari i antikviteta koje posjeduje zahvaljujući obitelji koja iz godine u godinu prikuplja i čuva kulturnu povijest, posebice cetinskog kraja.

Branka s prijateljicama

Ova izložba organizirana je u prigodi njenog desetogodišnjeg rada na sakupljanju etno predmeta i izrade starinskih nošnji. O njezinom značaju govorila je poznata hrvatska etnologinja Dinka Đeldum Alauapović. U glazbenoj školi izložba je bila jako dobro posjećena, a kako i ne bi kad se ovakvo što rijetko može vidjeti u današnje vrijeme kompjutora, telefona i moderne tehnologije.
Terracon News posjetio je Otok, zanimljivu izložbu gospođe Marinović koja nam je u razgovoru između ostalog, istaknula kako je od malih nogu u rodnoj kući uz majku i starije zavoljela običaje, naučila šivati starinske nošnje, a već godinama prikuplja izložene rukotvorine i predmete.

[audio_mp3 url=”http://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2014/10/Branka-Marinovic1.mp3″]
U nastavku vam donosimo i fotogaleriju sa spomenute izložbe, ali i nekoliko fotografija narodnih nošnji, folklora i kulturnih društava koji su upotpunili prigodni program obilježavanja blagdana svetog Luke u Otoku.


D. Šabić