Apolitični

Brački varenik dobio oznaku izvornosti

Postupak izrade specifikacije oznaka zemljopisnog podrijetla i izvornosti za 11 hrvatskih proizvoda među kojima je i brački varenik, ovih dana priveden je kraju u resornom ministarstvu. Jedna od najvažnijih vrijednosti oznake izvornosti je što čini proizvod prepoznatljivim, a s druge strane sprječava mogućnost plagiranja. Osim toga ostvaruje se regionalna prepoznatljivost i možda najvažnije: proizvodi sa zaštitom izvornosti ili podrijetla imaju znatno veću prodajnu vrijednost te mogu poslužiti kao dodatni izvor prihoda vrijednim bračkim poljoprivrednicima.
Svi proizvodi ostvarili su uvjete propisane natječajem za sufinanciranje iz travnja ove godine, a među potpisnicima je bila i Poljoprivredna zadruga Supetar, koja je na natječaj za oznaku izvornosti prijavila brački varenik, tradicionalni proizvod od grožđanog soka koji bračke domaćice spremaju već stotinama godina. Varenik danas, nažalost, nezasluženo polako pada u zaborav, a može biti vrlo zanimljiv europskom gastro tržištu, tako da će ovaj projekt pomoći njegovoj promociji i popularizaciji izvan okvira otoka Brača.
Nakon potpisivanja održana je degustacija proizvoda za predstavnike medija koji su imali priliku kušati svaki od proizvoda i čuti priču o njegovoj specifičnosti i načinu proizvodnje, te planovima za budućnost. Uz brački varenik u postupak izrade specifikacije ušle su i malostonske kamenice, lička i creška janjetina, zagorski mlinci, istarski med, goranski medun, slavonska kobasica, dalmatinska pečenica, dalmatinska panceta te meso crne slavonske svinje. Oni proizvodi koji uspješno izrade specifikaciju pridružit će se društvu od 30-ak hrvatskih proizvoda koji su do sada uspješno prošli ocjenjivanje specifikacija i dobili traženu oznaku. Čestitamo svima koji daju podršku i doprinose razvoju gospodarstva, obrtništva i malog poduzetništva jer samo njihovim jačanjem osiguravamo stabilnost društva, nova radna mjesta i zapošljavanja.
Više u kategoriji: Gospodarstvo; Hrana
Izvor i foto: braconline.com.hr
D. šabić, mag. nov.