Apolitični

Bračani uz vareniku…

Supetar ovih dana vrvi od najkvalitetnijih svjetskih udičara, ali uz Bol je već desetu godinu uzastopce domaćin je programu „Dani varenika”, jedinstvene gastronomsko-enološke manifestacija kojoj je svrha turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima i njihove recepte.
Prije jednog desetljeća s temeljnom idejom prema vani izišla je kao začetnica Dana varenika, nutricionistkinja Olja Martinić koja često zna kazati da se tako pokušava od zaborava spasiti stare, tradicionalne načine pripremanja hrane i umaka. Podsjetimo da je varenik proizvod koji se dobije ukuhavanjem najkvalitetnijeg mošta netom iscijeđenog soka od grožđa na temperaturi od 65 stupnjeva kako bi se što više sačuvale nutritivne vrijednosti. Ima visok udjel šećera, prirodni je multivitamin i multimineral. Bezalkoholan je, iznimno hranjiv i zdrav. Jedan je od najstarijih dodataka jelima u povijesti, a u mediteranskoj se prehrani upotrebljava više od 2000 godina. Inicijatorica projekta Dana varenika potvrđuje da je ta manifestacija toliko pomogla da danas već deset ljudi radi na proizvodnji te namirnice, a pokrenuta je i zaštita varenika. Bračani ponajbolje poznaju vrijednosti ovog vrhunskog začina kojeg upotrebljavaju u mnogim specijalitetima, od pašticade, brudeta, tripica, rižota i mnogih drugih delicija.

Organizatori Dana varenika, održavaju manifestaciju do 4. listopada, a to su Supetar, Općina Bol – TZ Bol i Obrt Olja, a ovogodišnji partneri su poljoprivredne zadruge iz Supetra i Bola. U tjednu Dana varenika restorani i hoteli već po svojoj dobroj tradiciji gostima nude jela s varenikom po povoljnim cijenama.
Dođite na Brač i kušajte delicije s varenikom.
Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Foto: morsko-prase.hr
D. Šabić, mag. nov.