Apolitični

Brač film festival

Ljetnih kulturno-zabavnih događanja na Braču ne nedostaje. To potvrđuje i kombinacija ljetnog kina pod zvjezdanim bračkim nebom i program vrhunskih filmova u sklopu Brač film festivala koji će se održati 11. – 13. kolovoza 2016.
Da otok Brač i kulturna manifestacija Supetarsko lito cijene i njeguju ljubav prema filmskoj umjetnosti, dokazuje i ovogodišnje izdanje filmskog festivala koji drugu godinu za redom donosi cijeli niz igranih kratkometražnih i dugometražnih filmova. Festivalske večeri začinit će i brojne izložbe, radionice i glazbeni program, dok će posebno mjesto i vrijeme za uživanje na festivalu imati i djeca.
Iz organizacije festivala naglašavaju da je jedan od ciljeva organizacije osim dobre zabave, i rad na oplemenjivanju kulturno-turističke ponude mjesta kao i njegovanje ljubavi prema filmskoj umjetnosti.

Brač film festival


Prvu večer posjetitelji će moći pogledati nagrađivani film Zvizdan, redatelja Dalibora Matanića. Podsjetimo da se Zvizdan ove godine proslavio nagradom na prestižnom filmskom natjecanju u Cannesu, pa ne iznenađuje da je upravo njemu pripala čast otvaranja Brač film festivala.
Drugu večer, posjetitelje festivala u ljetnom kinu pogledat će film turskog redatelja Deniza Gamze Erguvena, Mustang, koji je na prošlogodišnjem Oscaru bio u konkurenciji za nagradu najboljeg stranog filma. Posljednju večer festivala posjetitelji će moći pogledati hrvatsko-srpski film Ničije dijete, redatelja Vuka Ršumovića, prikazivan i na Venecijanskom filmskom festivalu.
Djeca će u ova tri festivalska dana program za sebe moći odgledati u jutarnjim terminima kada će se za njih prikazivati dječji nagrađivani filmovi. Jedan od njih je animirani film Phantom boy, prikazan na ovogodišnjem Animafestu u Zagrebu. Studenti filmskih akademija cijele regije svoje će mjesto na festivalu pronaći u amfiteatru Waterman Resort gdje će se drugu festivalsku večer prikazivati njihovi kratkometražni uradci. Filmovi koji će se prikazivati kriju se pod nazivima: Silje, Cvijeće, Piknik, Montilmon, Fajrunt, Paraliza, Igra malog tigra i Djevojke.
Drugu večer festivala moći ćete posjetiti i izložbu radova slikarice Ivane Puljić. Ivanini radovi svojevrstan su spoj slikarstva, kiparstva i grafike zbog tehnike voska koju koristi, pa jedva čekamo vidjeti što je ova mlada slikarica pripremila za program festivalske izložbe.
Do Brača se lako stiže čestim trajektnim linijama iz Splita, tako da pravi filmoljupci nemaju opravdanje ako propuste festival pod otvorenim nebom Supetra. Cijeli program i kratke opise filmova koji će se prikazivati možete pogledati na službenoj stranici festivala http://bracfilmfestival.hr/program.php.