Apolitični

Božo Ćubić: Cista može biti mala i velika, ali je lijepa i privlačna

Božo Ćubić: Cista može biti mala i velika, ali je lijepa i privlačna, ali…

Jeste li se ikada upitali otkuda naziv za općinu Cista koja obuhvaća nekoliko naselja Aržano, Biorine, Cista Velika, Cista Provo, Dobranje i Svib?

Evo odgovora – ime potječe od starog oblika imenice „cesta” jer je u rimsko doba kroz mjesto prolazila cesta i od posvojnog pridjeva „prhovo” koje je izvedeno od osnovnog imena „prh” – što znači prah.
Područno se rasprostranila na polovici puta između Imotskog i Sinja, a od mediteranskog Splita je udaljena oko 55 kilometara. Lijepo je ovo dalmatinsko zaleđe za živjeti, ceste su kvalitetne i prohodne, klima idealna za život, povijesna baština prepuna spomenika, povijesnih grobnih gomila, stećaka, zadužbina, kula, crkvina itd. Tu je i blizina okolnih većih gradova, ali ipak, nema značajnog pomaka po pitanju vraćanja na ova povijesna hrvatska područja.

Božo Ćubić: Cista može biti mala i velika, ali je lijepa i privlačna

Mnogi ljudi podrijetlom iz Ciste svoj kruh zarađuju u drugim zemljama, na dalekim mjestima, no mislima su na svojim ognjištima, u to smo se uvjerili razgovarajući s prvim čovjekom općine, gospodinom Božom Ćubićem, koji iznosi zadovoljstvo što je uspio sa svojim suradnicima omogućiti da općina Cista Provo dobije u potpunosti izgrađenu infrastrukturu, prometnice, puteve, vodovod, el. energiju, telefon, internet …


No, ima toga još podosta za raditi, ističe Ćubić, u planu je jači razvoj ruralnog i drugog turizma, izgradnja informativnog doma, oživljavanje putem stručnih projekata povijesne kulturne baštine, a ostatak male priče iz simpatične Ciste pogledajte u nastavku.