Apolitični

BOŽIĆ 2021: DVADESET I DVIJE GODINE PROLOŠKIH ŽIVIH JASLICA

Kada je još tamo 2000. godine mala grupica proloških entuzijasta organizirala žive jaslice na svom na daleko poznatom mostu Šarampov, nitko ni u snu nije mogao predvidjeti da će 22 godine poslije taj jedinstveni Biblijski prikaz rođenja Isusa Krista postati jedina takva Božićna priredba u Hrvatskoj. Prološke Žive jaslice, konačno, poznate su i izvan granica Hrvatske.

U ovom kratkom prilogu više ćemo vas upoznati sa Živim prološkim jaslicama putem fotografija, jer one i najbolje svjedoče o vrijednosti, entuzijazmu, konačno i samoprijegornom radu nekolicine entuzijasta iz toga mjesta, koji bi mogli biti divan primjer i ostalim sredinama.

Znači, svake godine, pa i ove na sam blagdan Božića započinjalo se u presušenom koritu prološke rijeke Suvaje točno u 17 sati s čitanjem Biblije na otvorenom o događajima najradosnijega dana u ljudskoj povijesti. U prosjeku sto do sto i pedeset glumaca amatera svih uzrasta i spolova oblači kostime iz Biblije i ulaze u ručno izrađene pastirske kućice i štale.

I dok Prološcem odzvanja blejanje živih ovaca, revanje mitskog magareta, mukanje krava, započinje događaj koji se usjekao u nutrinu mnogih Imoćana, koji svake godine dolaze gledati jaslice. I onda se lista Biblija, pjevaju se prigodne božićne pjesme, anđeo Gospodnji naviješta Mariji i Josipu rođenje Isusa.

Marija trudna na magaretu s Josipom traži prenoćište. Kada ga nađu, dolazi scena rođenja Spasitelja svega svijeta. Na desetke pastira idu se klanjati Spasitelju, pjevaju i plešu anđeli.

Dolaze i Sveta Tri kralja, susreću se sa Herodom. Potom odlaze i prateći zvijezdu na nebu pronalaze Djetešce u jaslicama. Donose darove. I onda završne pjesme, veselje, na kraju vatromet i čestitanja. Na oko komplicirano sa stotinu pitanja: pa tko sve pripremi te puste kostime, tko sve napravi tu veličanstvenu scenu, tko sve nauči te stare i mlade što će kazati i kako se ponašati na otvorenoj pozornici. I konačno, tko sve to skupa režira. Neki vrhunski redatelji.

Ma, nitko već par običnih stolara, kamenoklesara, radnika, pravnika, ekonomista, električara, ljudi iz susjedstva.

Stoga Prološke Žive jaslice i jesu tako jedinstvene, spontane. Rekli bismo, one se ovakve samo u Prološcu mogu organizirati.

Tekst i snimci: Braco Ćosić