Apolitični

Boris širi histeriju bez osnove? Znanstvenici iznenađeni tvrdnjama o ‘smrtonosnijem‘ soju korone

Britanski premijer je izašao s tezom o 30 posto više umrlih od novog soja, ali znanstvenici to ozbiljno dovode u pitanje

Britanski zdravstveni stručnjaci u subotu su rekli da su iznenađeni tvrdnjom premijera Borisa Johnsona da bi mutacija virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji mogla biti smrtonosnija u odnosu na izvorni virus.

Još uvijek nije u potpunosti sigurno da je nova varijanta koronavirusa povezana s višom stopom smrtnosti u odnosu na izvornu, rekla je BBC-ju Yvonne Doyle, direktorica izvršne agencije Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Velike Britanije koja djeluje pod nazivom Narodno zdravlje Engleske.

“Postoje neki dokazi, no oni su preuranjeni. Riječ je o malom broju slučajeva i prerano je govoriti o tomu kako će se stvari razvijati”, rekla je Doyle, aludirajući na aktualne znanstvene studije.

Član britanskoga stručnog panela SAGE Mike Tildesley složio se s njom i smatra da je prerano sa sigurnošću govoriti o povećanoj smrtnosti od nove varijante koronavirusa. Za BBC je kazao da je “iznenađen” Johnsonovom izjavom.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay