Apolitični

Bore na vratu ne nastaju samo od starosti: Provjerite imate li i vi ‘tech neck‘

Najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilno držanje kod korištenja računala i mobitela. Ono opterećuje kralježnicu i vratne mišiće, a u velikoj mjeri utječe i na izgled kože.

Ipak, svakodnevno korištenje tehnologije ima svoju i ne tako dobru stranu. Hrvati u prosjeku provedu 10 sati dnevno ispred računala i tableta ili pak surfajući preko mobitela, zbog čega nerijetko pate njihov vrat i leđa.

Takozvani tech neck ili tehnološki vrat, postao je globalni zdravstveni problem, a javlja se zbog specifičnog položaja glave tijekom gledanja u računalo ili mobitel. Naime, velik dio dana provodimo s glavom nagnutom prema naprijed, što je za naše tijelo neprirodan položaj. Vratni ligamenti i mišići u tom se slušaju previše naprežu i oni tada moraju nositi težinu od 25 do 30 kg. To si možete predočiti kao da vratu stalno nosite vreću krumpira.

Napetost i peckanje u vratu, ramenima i gornjem dijelu leđa prvi su simptomi ove pojave, a nakon dužeg vremena javlja se velika bol, trnci, slabost u mišićima ruku i deformacija kralježnice. Bolovi zbog tech necka vrlo su neugodni i mogu biti konstantni. Sve to dovodi do još posljedica – postajemo nervozni, opada nam koncentracija i smanjuje nam se kvaliteta života.

Cijeli članak i vježbe za smanjenje tech-necka možete pronaći na: gloria.hr

Foto: Pixabay