Apolitični

Borba protiv huligana u prvom planu Konferencije HNS-a

Na nogometnim stadionima, ali i izvan njih, nastavljena je eskalacija nasilja, huliganizam ne jenjava, a sigurnost je upitna. Zbog toga je upravo sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama, te promicanju kulturnog ponašanja na stadionima, uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, utakmica Lige nacija i drugih natjecanja, posvećena dvodnevna, četvrta Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama HNS-a, što se održava u Sisku.

Da je problem organiziranog huliganizma vrlo složen, uvodno je naglasio izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, koji je dodao kako nije riječ o slučaju, nego čestoj pojavnosti uoči, za vrijeme i nakon utakmica.

»Šačica huligana može svojim djelovanjem hrvatskom nogometu načiniti golemu štetu i uništiti sve ono što nogometaši postignu na terenu. Zašto se stanje ne mijenja, je pitanje koje se treba postaviti ljudima iz hrvatske vlasti. Godinama usko surađujemo s čelnicima Ministarstva i policije, ali nemamo učinkovite mjere da se huliganima stane na kraj. Mi ne bježimo od svog dijela odgovornosti, ali država ima mehanizme kojima to može spriječiti«, rekao je Vrbanović.

Savjetnik predsjednika UEFA-e za sigurnost Željko Pavlica je naglasio kako je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, rekao da će u svom mandatu posebnu pozornost posvetiti sigurnosti. Iako je infrastruktura na hrvatskim stadionima slaba, dodao je, dobrom se organizacijom, što je potvrdila i utakmica Hrvatska – Ukrajina, posao može odraditi vrhunski.

Pred pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa o aktualnim trendovima i trenutačnom stanju sigurnosti na utakmicama, govorio je i povjerenik za sigurnost GNK Dinamo Krešimir Antolić. Samo u protekloj poluzezoni HNL-a, odnosno stotinu odigranih utakmica pokrenuto je 70 disciplinskih postupaka na 44 utakmice, gotovo svakog drugoj. Prema njegovoj statistici, najviše postupaka, 17, pokrenuto je protiv Hajduka, a slijede Dinamo, Rijeka, Istra itd, dok jedino protiv Intera nije bilo disciplinskih mjera.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock