Apolitični

Boravak u svemiru ima razoran učinak na kosti astronauta!

Astronauti koji su išli u najduže svemirske misije, koje su trajale od četiri do sedam mjeseci na ISS-u, najsporije su se oporavljali.

Astronauti gube koštanu masu u svemiru koju mnogi ne oporave ni nakon godinu dana provedenih na Zemlji, ističu znanstvenici, upozoravajući da bi to mogao biti “veliki problem” za buduće ljudske misije na Mars.

Prethodna istraživanja su pokazala da astronauti gube između 1 do 2 posto gustoće kostiju za svaki mjesec proveden u svemiru, budući da nedostatak gravitacije smanjuje pritisak s njihovih nogu kada je u pitanju stajanje i hodanje.

Kako bi saznali kako se astronauti oporavljaju nakon što im se noge vrate na tlo, nova studija skenirala je zapešća i gležnjeve 17 astronauta prije, tijekom i nakon boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Gustoća kostiju koju su astronauti izgubili bila je jednaka količini koju bi izgubili u nekoliko desetljeća da su na Zemlji, rekao je koautor studije Steven Boyd s kanadskog Sveučilišta Calgary i direktor McCaig Instituta za zdravlje kostiju i zglobova.

Guillemette Gauquelin-Koch, voditeljica istraživanja medicine u francuskoj svemirskoj agenciji CNES, opisala je bestežinsko stanje u svemiru kao najdrastičniju fizičku neaktivnost koja postoji.

Čak i uz dva sata bavljenja sportom dnevno, to je kao da ste ostala 22 sata prikovani za krevet. Posadi neće biti lako kročiti na tlo Marsa kada stignu – to je vrlo onesposobljavajuće, rekao je liječnik koji nije bio dio studije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: NASA