Apolitični

Booking.com-ova najpopularnija odredišta za 2023.

Booking.com je analizirao globalne trendove rezervacija i s putnicima podijelio najpopularnija odredišta za istraživanje

São Paulo, Brazil

Energična metropola São Paulo, koju domom naziva 20 milijuna tzv. ‘paulistanosa’, nudi mnoštvo nezavisnih kina i eksperimentalnih kazališta. Ova džungla na asfaltu ima bogat noćni život s cijelom mrežom underground klubova u kojima putnici mogu plesati do zore – što je idealno za 76% putnika iz Hrvatske koji u 2023. žele iskušati odmor koji se vrti oko noćnog života. Obilazak uz tradicionalnu sambu i ‘pagode’ pružit će onima željnima zabave priliku da vide sambu uživo, a ljubitelji hrane uživat će u gastronomskom iskustvu po kojem je ovaj grad, u kojem se nalazi 9 od ukupno 14 brazilskih restorana s Michelinovim zvjezdicama, poznat diljem svijeta.

Pondicherry, Indija

Boemski obalni grad Pondicherry nalazi se na jugoistočnoj obali Indije, u Bengalskom zaljevu. Grad posjeduje umirujuću energiju i privlači duhovno osviještene posjetitelje koji žele posjetiti ašrame u ovom odredištu. Budući da 37% putnika iz Hrvatske navodi da u 2023. žele iskusiti boravak s naglaskom na duhovno kao npr. s meditacijom ili odmor na kojem se radi na osviještenosti, a 31% želi iskusiti boravak na kojem se prakticira tišina, ovdje postoji mnoštvo opcija za sudjelovanje u meditaciji, jogi i danima u tišini za pomoć u duhovnom iscjeljenju.

Querétaro, Meksiko

Querétaro je sve popularnije odredište u Meksiku poznato po ljubaznim i gostoljubivim stanovnicima. Grad je smješten u središnjem gorju, a nadmorska visina na kojoj se nalazi oplemenjuje ga klimom koja je stalno nalik na proljeće, što ga čini idealnim odredištem za posjet u bilo koje doba godine. Samo je kratka vožnja od grada potrebna da se dođe do jednog od najvećih monolita na svijetu, Peña de Bernal, koji se uzdiže veličanstvena 433 metra iznad Pueblo Magica i ima mnoštvo preporuka drugih putnika. Avanturisti moraju dozvati svoju unutarnju hrabrost kako bi istražili ostatke ovog starog vulkana i 36% putnika iz Hrvatske koje zanima istraživanje izvanzemaljskog* može čuti priče o tajanstvenim svjetlima te svjedočanstvima lokalnih stanovnika o ukazivanjima NLO-a u blizini.

Bolzano, Italija

Glavni grad talijanske sjeverne regije Južnog Tirola jest Bolzano, alpsko odredište idealno za ljubitelje skijanja i planinarenja. Ovaj se grad smjestio među snježne vrhove talijanskih Dolomita koje putnici tijekom ljeta mogu pokušati osvojiti ili se pak mogu zaputiti u jedno od poznatih skijaških resorta zimi. Ljubitelje povijesti sigurno će zadovoljiti istraživanje mnoštva srednjovjekovnih dvoraca i gotičkih katedrala s karakterističnim šiljcima koji tvore kontrast pastelno obojanim kućama u gradu.

Kota Kinabalu, Malezija

Ovaj užurbani glavni grad države Sabah na malezijskom dijelu Bornea lokalno se naziva ‘KK’ i pravi je skriveni dragulj okružen bogatim prašumama i pješčanim plažama. Za 49% putnika iz Hrvatske koji žele iskusiti kulturalni šok na putovanju u 2023., ovo ne toliko poznato odredište omogućit će im da uistinu dožive njegovu jedinstvenu atmosferu. Putnici danju na tržnici rukotvorina Kota Kinabalu mogu razgledati predivne perlice, šarene tekstile i iznimne drvene rezbarije koje izrađuju lokalni umjetnici, što je prava umjetnička poslastica za 19% putnika iz Hrvatske koji u vlastiti stil žele uvrstiti i dodatke koje kupuju u posjećenom odredištu. 

Kalambaka, Grčka

Grčki grad Kalambaka smješten je u Tesaliji, na prekrasnoj lokaciji koja čuva Meteore, veličanstvenu formaciju stijena na kojima se nalazi nekoliko pravoslavnih manastira. Ovaj je lokalitet s UNESCO-ova popisa svjetske baštine visok do 400 metara i datira u 13. stoljeće kada su ga izgradili redovnici koji su tražili slikovito mjesto na kojem se mogu izolirati. Danas ovi manastiri izgledaju kao da lebde iznad zemlje, a iza njih se prostire predivna kulisa smaragdnih brda. Za 45% putnika iz Hrvatske koji žele putovati u odredište s potpuno drukčijom kulturom, ovo mistično odredište nudi prizore koji kao da su izvan ovoga svijeta

Cijeli članak i više o odredištima možete pronaći na: cromoda.com

Foto: Kalambaka, Grčka Foto: Booking.com