Apolitični

„Bolje ne može ” u Galeriji umjetnina Split

Svakoj novoj izložbi s istom toplinom i ljubavlju raduje se Galerija umjetnina Split, a ovoga puta uz suradnju s Galerijom Kula imaju čast vas pozvati na otvorenje izložbe koja se zove Julião Sarmento „As Good As It Gets”.

 

Kulturni događaj rezerviran je za sljedeći utorak, 17. 5. 2016. s početkom u 20:00. Splitska kulturna publika redovito dolazi u Galeriju umjetnina, stoga vas očekujemo i početkom sljedećeg tjedna.

Kustos izložbe João Silvério za izložbu je napisao:

– Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
– Galerija Kula, Ulica kralja Tomislava 10
– Palača Milesi – HAZU Split, Trg braće Radića 7 (Voćni trg)
– Izložba As Good As It Gets / Bolje ne može u tri izložbena prostora predstavlja 43 umjetnička rada koja je jedan od međunarodno najeksponiranijih suvremenih portugalskih umjetnika Julião Sarmento izveo u širokom rasponu medija u razdoblju od 1977. do 2014. godine. Izbor radova po kustoskom konceptu portugalskog povjesničara umjetnosti João Silvéria omogućuje splitskoj i hrvatskoj publici temeljit uvid u Sarmentovo stvaralaštvo.

– Postavom u tri izložbena prostora i predstavljanjem radova u različitim medijima izvedbe Bolje ne može posjetiteljima nudi nekoliko polazišta za razumijevanje Sarmentovog rada. Stoga se izložba može razumjeti kao uvod u stalno otvoren opus, činjenicu umjetničke prakse i misli Julião Sarmenta određene činom otpora kojim umjetnik dokida i dekonstruira interpretativne mogućnosti svakog pojedinačnog djela. U posljednje vrijeme, rad Julião Sarmenta postigao je izuzetnu važnost zbog načina na koji se njegove predodžbe suočavaju s gledateljima. Iz ovog se naizgled formalnog pitanja razvija nekoliko razina značenja zahvaljujući metodologijama koje Sarmento istražuje u različitim medijima koje koristi. Slikarstvo, kiparstvo, video ili fotografija, fragmentirani su i isprepleteni postupci koji se protežu kroz povijest umjetnosti, izazivajući nas predodžbama stvorenim u filmu ili književnosti da, ponekad i s nelagodom, pogledamo u svoju intimu i njene poveznice s kolektivnom imaginacijom.
Realizacija izložbe i tisak kataloga omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, Ministarstva vanjskih poslova Portugala, Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj, Stano-uprave Split.
Vaša Galerija umjetnina Split.

Izvor i foto: Galerija umjetnina Split