Apolitični

Bliži se početak Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Festival dalmatinskih klapa Omiš 2015., 49. po redu, bliži se svojoj punoj realizaciji početkom srpnja. U Večeri popularnih skladbi, dijelu programa koji se održava izvan grada Omiša, točnije u Blatu na Korčuli, najbolji nastup i glazbeni utisak ostavila je klapa Štorija. Večer Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Blatu na Korčuli održava se već jedanaestu godinu zaredom što upućuje na ljubav koju Blaćani gaje prema dalmatinskoj klapskoj pismi.

Dakle, Kaštelani iz Štorije bili su najbolji prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su bili Dalija Gavranić, Nera Gojanović Kljajić i Vladan Vuletin. Publika je najviše svojih glasova dodijelila klapi Kuntenat (m) iz Korčule. Posebna nagrada stručnog povjerenstva autoru najboljeg aranžmana pripala je klapi More (m) iz Šibenika za aranžman skladbe Nene Belana Srce od leda.

Predstoji nekoliko dana odmora za klape koje bruse glasnice za predstojeći festival, a dotad je direkcija festivala održala konferenciju za novinare na kojoj su medije izvijestili o pripremi i programu ovogodišnjeg klapskog druženja u Omišu. U ime festivala obratili su se predsjednik festivalskog vijeća i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, ravnatelj festivala Dražan Mladin i umjetnički ravnatelj maestro Dušan Šarac.
Potvrđeno je kako festival s ogromnim iskustvom brani dalmatinsku klapsku pismu kao UNESCO-ovo nematerijalno kulturno dobro; organizacija je savršeno odrađena i festival može početi. Dodajmo kako je na konferenciji poseban pozdrav upućen predstavnicima Zaklade Založba Kralja Tomislava iz Čapljine i ravnatelju Stjepanu Šutalu, koji su svoj grad učinili važnim klapskim centrom u tom dijelu BIH, što je prijateljskom Omišu veoma drago.

Više u kategoriji: Glazba

Foto: fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.