Ovih dana se u Dubrovniku održao još jedan festival i to festival pekmeza, džema i marmelade. Deveto festivalsko zdanje predstavilo je brojne izlagače, proizvođače, OPG-ove na smotri domaćih autohtonih delicija. U velikoj konkurenciji među najboljima su bili Blaćani, otočani s Korčule, sa svojim vrhunskim proizvodima koji će sigurno pronaći tržište i van Lijepe Naše. Za vrijeme festivala mali proizvođači iz cijele Hrvatske odjeveni su u tradicionalne nošnje svoga kraja kko bi što zornije predstavili posjetiteljima kvalitetne domaće delicije. Ovaj Festival prema propozicijama uključuje i izbor najboljeg džema, ekstra džema, pekmeza i marmelade, a organizatori su zaprimili 58 uzoraka voćnih proizvoda iz čitave Hrvatske. U kategoriji ekstra džema OPG Protić Sanja iz Blata osvojio je brončanu medalju za ekstra džem od smokve te srebrnu medalju za ekstra džem od gorke naranče. Domaćini i organizatori gastronomskog festivala su udruge DEŠA-Dubrovnik i Dubrovačka naranča u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Dubrovnik, a za sljedeću godinu najavljuju deseti jubilarni festival koji bi trebao dosegnuti nacionalnu razinu. Otočani su ponovno pokazali kako su vrlo vrijedni u proizvodnji vrhunskih domaćih delicija koje svakako treba dodatno certificirati i zaštiti kao autohtoni hrvatski, domaći proizvod.
Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Foto: blato.hr
D. Šabić, mag. nov.