Apolitični

Blagdan sv. Vicence posebno se štuje u Blatu

Blato pod okriljem svoje zaštitnice  svete Vicence obilježava dan općine uz prigodni  kulturno –  umjetnički program u kojem će s posebnim nadahnućem nastupiti Viteško Udruženje Kumpanija kao i drugi gosti. Dođite u Blato i uveličajte  otočku svečanost.

Obilježavanja Dana Općine Blato i nebeske zaštitnice Blata, sv. Vincence, prethodit će otvorenje proslave blagdana i otvorenje Vrata milosrđa za našu župu u srijedu, 27. travnja 2016. godine u 17,30 u župnoj crkvi Svih Svetih. Potom slijedi svečana večernja sveta misa i propovijed s početkom u 18,00 sati. Otvorenje blagdana i Vrata milosrđa imat će mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a propovijedat će don Aleksandar Kovačević, kancelar beogradske nadbiskupije. U 19,00 sati je ophod HGU „Sveta Vincenca” oko mjesta. Program se nastavlja i sutradan, 28. travnja (četvrtak) 2016. godine na blagdan svete Vicence u 8,30 uz ponovnu ophodnju članova HGU „Sveta Vincenca” oko samoga mjesta.


U 9.30 općinski načelnik će u ime blatske općine i svih Blaćana položiti vijenac i zapaliti svijeće pred spomen-križ na groblju Svetog Križa u Blatu u znak sjećanja na sve umrle Blaćane. U općinskom protokolu, uz delegaciju Općine Blato, sudjelovat će HGU „Sveta Vincenca”, Viteško udruženje Kumpanjija Blato i župnik don Željko Kovačević.
Nakon svečanog protokola polaganja vijenca pred spomen-križ, u župnoj crkvi Svih Svetih s početkom u 10.00 sati bit će služena sveta misa koju će predvoditi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit.

U sklopu poslijepodnevnog programa obilježavanja blagdana, V. U. „Kumpanjija” održat će svoj glavni javni nastup na Plokati s početkom u 16.00 sati. Svečana blagdanska procesija s moćima sv. Vincence krenut će s Plokate u 18.00 sati, a po povratku će se slaviti svečana koncelebrirana sv. misa ispred zvonika koju će predvoditi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit.
Pozivamo sve Blaćane i prijatelje Blata da svojom nazočnošću uveličaju proslavu Dana Općine Blato i blagdana nebeske zaštitnice, sv. Vincence.

Piše: blato.hr (Fani Bačić)