Apolitični

Blagdan sv. Dujma – Splite, sretno!

Program obilježavanja blagdana sv. Dujma – Dana grada Splita za ovu godinu, koji je usvojio Odbor za obilježavanje blagdana sv. Dujma – Dana grada Splita 2016., a onaj tko ga je pripremao potvrđuje kako će na dostojan, zanimljiv i društven način svakoga oraspoložiti te kulturom, zabavom, športskim igrama, umjetničkim i vjerskim programom zaintrigirati i uljepšati boravak svima u ovom mediteranskom i turističkom gradu.

Preko sedamdeset manifestacija kulturnog, zabavnog, vjerskog, edukativnog i športskog sadržaja utkano je u program Sudamje, neke su već odigrane poput tradicionalnog Turnira o’ balot koji je započeo još 19. ožujka, a izložba „Prvih deset” Splitske tiramole otvorena u staroj -Gradskoj vijećnice protekle nedjelje. Događanja će se intenzivirati nakon ovoga četvrtka, 28. travnja kad započinje devetnica u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.  Programski u nastavku će uslijediti Fešta sv. Križa te nastupi KUD-ova na Rivi. Izdvajamo telegrafski 41. praznik cvijeća u Dioklecijanovim podrumima, otvorit će svoja vrata 5. svibnja, a nakon svečanosti otvorenja predviđen je nastup pučkih pjevača na Perisitilu, dok će Klapska večer biti 6. svibnja u splitskom teatru na radost i sreću štovatelja dalmatinske klapske pisme. Društveni središnji događaj je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Splita i dodjele nagrada grada održat koja će se održati u HNK-u Split s početkom u 12.00 sati.
Neki programski tradicionalni događaji su primjerice, Sajam Sudamje rezerviran za Rivu 6. i 7. svibnja, a na sam blagdan sv. Dujma, 7. Svibnja, središnje događanje bit će procesija od Peristila do Rive i misa na Rivi koju će ove godine predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Nakon mise održat će se na splitskoj peškariji podjela 5000 porcija orza s teletinom koje pripremaju kuhari Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija.


U popodnevnim satima predviđena je tradicionalna tombola, a potom i koncert Marjana Bana i Magazina te vatromet. Program završava proslavom Dana Marjana, 15. svibnja 2016. Višednevni prigodni program obilježavanja patrona i dana grada upotpunjen je i brojnim izložbama među kojima i one gradova prijatelja Splita. Prva je izložba fotografija iz prijateljskog grada Dovera u atriju Banovine „Puls grada”, zatim izložba Mitransky u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci koja se otvara 5. svibnja i u sklopu koje će biti predstavljena djela berlinskog akademskog slikara Jürgena Mitransky, koji inspiraciju za svoja djela nalazi u igri svjetla i mora na otoku Murteru i okolo Murtera.
Još jedna izložba fotografija prijateljskog grada dolazi iz daleke Kine iz Hangzou koja će biti otvorena u Galeriji Foto-kluba u Marmontovoj, a u suradnji Grad Splita, Izraelskog veleposlanstva u RH, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH i Splitsko-makarske nadbiskupije u Palači Skočibučić – Lukaris 6. svibnja će se otvoriti izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu”.
Ovogodišnja proslava Sudamje privući će brojne Splićane i prijatelje ovog grada, ali i brojne drugi koji su najavili svoj dolazak u grad povijesti, kulture, športa i turističke ljepote zbog turističkog razgledavanja i blagdanskog obilježavanja.

Izvor i foto: split.hr
D. Šabić, mag. nov.