Apolitični

Blaćani znaju o vrhunskim vinima …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Društvo prijatelja „Vino u tradiciji življenja Blato” organiziralo je u dalmatinskoj konobi Zlinje tradicionalno druženje članova i prijatelja s čitavog otoka Korčule, uz stručno ocjenjivanje i degustaciju vina. Pedesetak okupljenih vinara je u ime Društva pozdravio predsjednik Ante Šeparović koji se zahvalio svima na odazivu, doprinosu i promicanju kulture pravljenja i pijenja vina. Nakon što se ukratko osvrnuo na proteklu vinogradarsku godinu Ante Šeparović upoznao je nazočne o predstojećim aktivnostima u 2016. godini, a među kojima je 20. obljetnica uspješnog rada i djelovanja društva.

Gosti okupljenih vinara ove godine bili su članovi „Udruge maslinara Vela Luka”, u čije ime je Ranko Surjan predstavio aktivnosti i planove udruge te nazočnima priredio prezentaciju i degustaciju nekoliko uzoraka maslinovog ulja. U nastavku druženja uslijedila je stručna ocjena kakvoće za svih 50 pristiglih uzoraka vina, od kojih 27 bijelih i 23 crna, te savjeti kako unaprijediti kvalitetu održavanja i konzumiranja vina. Kod većine uzoraka vina, kako je pritom rečeno, uočen je napredak u pripravljanju, higijeni rada i čuvanju vina te je osjetno poboljšana kvaliteta vina, odnosno, većina uzoraka vina bila je korektna, ugodna, skladna, harmonična i bogatog okusa, što ukazuje na napredak i suradnju sa strukom koja je za svaku pohvalu.

Nakon zajedničke molitve i blagoslova uslijedilo je kušanje i degustacija vina, a tijekom večeri predstavljeno je i kušano nekoliko vrhunskih domaćih vina, s usporedbom kakvoće i pitkosti. Na kraju degustacije svima je upućen poziv na još veći doprinos u proizvodnji, čuvanju i njegovanju vina, te promicanju kvalitetne vinske kapljice, a ugodnom druženju i dobrom raspoloženju pridonijela je muška klapa „Veseljavci” i prigodna pokladna jela koja su se odlično sljubila s degustiranim vinima.

Više u kategoriji: Vina i vinari
Izvor i foto: blato.hr
D. Šabić, mag. nov.