Apolitični

Bitka za Mjesec: Svijet je dobio prvu svemirsku koaliciju, Rusija i Kina nisu uključene

Formirana je široka i raznovrsna koalicija zemalja predanih standardizaciji lunarnih istraživanja, objavila je u utorak NASA, ujedno prenoseći i vijest o potpisivanju takozvanih Artemis dogovora između osam svjetskih zemalja, među kojima je i SAD.

Novi standardi za istraživanje Mjeseca

U NASA-i se nadaju da će steći više partnera zemalja u svojem programu Artemis, a Artemis dogovori osmišljeni su kako bi osigurali da se sve partnerske zemlje dogovore o najboljim načinima slanja robota i ljudi na površinu Mjeseca te eksploataciji njegovih resursa.

Osim SAD-a, potpisnice tih dogovora su Australija, Kanada, Japan, Luksemburg, Italija, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Pitanje Rusije i Kine

Međutim, na popisu nema Rusije, a nema ni Kine. Rusija je NASA-in najveći partner kad je riječ o ljudskim letovima u svemir te suradnji na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Kina je posljednjih godina napravila ogromne korake u svojem svemirskom programu i postala još jedan relevantan igrač u svemirskim istraživanjima te čak ima i svoje planove za širenje ekonomije izvan Zemljine orbite.

Što se Rusije tiče, njihov stav o Artemis dogovorima otprije je poznat, šef Roskozmosa nazvao ih je “lunarnom invazijom”, a NASA-in Artemis program “previše američki orijentiranim”. Drugim riječima, Rusija ne želi sudjelovati u tome.

Kad je riječ o Kini, problem je mnogo kompleksniji. Naime, iako NASA ne bi imala ništa protiv te suradnje, da bi se to dogodilo, morao bi se promijeniti zakon, odnosno Kongres bi morao dati zeleno svjetlo za to

Sporazum o svemiru zabranjuje državama da polažu pravo vlasništva na druga svemirska tijela, no to se ne odnosi i na resurse. Šef NASA-e Jim Bridenstine smatra da baš kao što se iz oceana mogu vaditi resursi, tako se mogu vaditi resursi i s površine Mjeseca. To ne znači da je Mjesec u ičijem vlasništvu, baš kao što nije ni ocean, pojašnjava Bridenstine.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay