Apolitični

„Bitka na Neretvi” Bacača sjenki u Splitu

Unutar programa mediteranske turneje, nakon Podgorice, Kotora i Dubrovnika, predstava „Bitka na Neretvi“ Bacača sjenki dolazi i u Split. Predstava će se uprizoriti u utorak, 13. rujna, s početkom u 20 sati u splitskom Multimedijalnom kulturnom centru.

Nakon izvedbi u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu i Laubi te gostovanja na festivalima poput 5. FEN festivala u Opatiji, 8.  izdanja festivala Perforacije te 10. AKTO festivala u Bitoli, predstava „Bitka na Neretvi” Bacača sjenki napokon stiže i u Split.

Svojevrsni antispektakl sažet u dijalog dva lika koja publiku ostavljaju u nedoumici brojnim životnim pitanjima i sveopćim mogućnostima temeljenim na vječnom pitanju Što bi bilo kad bi bilo? sažimaju povijesnu, kulturnu i društvenu fikciju koja nikako nije u skladu s realnom slikom sadašnjosti.

„Razara li nas ono što nas spaja?” još je jedno od temeljnih pitanja koja čine okosnicu radnje predstave „Bitka na Neretvi” osvrćući se na svojevrsni problem odlaska i povratka u plodnu Neretvu. Iako Bacači sjenki postavljaju pitanja, na njih ne daju direktan odgovor, ali će vas ona retorička sfera postavljenih pitanja navesti da osjetite gorčinu neretvanske mandarine satkanu u vječno poimanje osobnih želja i mogućnosti koja očigledno nadilaze sfere današnjih mogućnosti i cjelokupne ljudske stvarnosti.

Bacači sjenki neprofitna su umjetnička organizacija prepoznata kako od publike tako i od kazališne kritike, a o tome svjedoče i brojne nagrade te suradnja s FIAT- om, Festivalom Internacionalnog Alternativnog Teatra, međunarodnom platformom Urban Hum, Art radionicom Lazareti te, naravno, splitskim Multimedijalnim kulturnim centrom. Nakon petnaest godina uspješnih predstava, gostovanja i suradnji, Bacači sjenki, pod redateljskom palicom Borisa Bakala, dolaze i u Split gdje će splitsku publiku zabaviti, ali i potaknuti na razmišljanje.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti sat vremena ranije na ulazu u Multimedijalni centra Split ili u Domu mladih, a cijena iznosi 45 kuna ili 25 ako ste student.

Svakako dođite i provjerite o čemu to razgovaraju dva bacača sjenki čije sudbine i razmišljanja teško nalaze dodirne točke.