Apolitični

Bitcoin se vratio: Cijena se više nego udvostručila od početka godine, a stručnjaci predviđaju i daljnji rast

U nedavnom velikom zaokretu, bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta, skočio je na gotovo 35.000 dolara, dosegnuvši najvišu točku u gotovo 18 mjeseci i više nego udvostručivši svoju vrijednost od početka 2023. godine.

Taj dramatičan porast uslijedio je nakon tobogana, s bitcoinom koji je eksplodirao s preko 5000 dolara po komadu tijekom početka pandemije, na gotovo 68.000 dolara u studenom 2021. godine, jašući na valu neviđenog tehnološkog rasta.

Nakon toga je doživio nagli pad zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije i kolapsa velikog kripto igrača, FTX-a.

Sada, potencijal za širu bazu ulagača ulijeva novu snagu u bitcoin. Zagovornici sugeriraju da bi nova metoda ulaganja u bitcoin po promptnim cijenama, umjesto terminskim ugovorima, mogla demokratizirati ulazak u kriptoverzum, istovremeno ublažavajući neke od dobro dokumentiranih rizika povezanih s ulaganjima u kriptovalute.

Sve je veći optimizam oko pokretanja bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi), odnosno investicijskih vrijednosnih papira kojima se može trgovati poput dionica

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay