Apolitični

Birajte Čobankovićevu Frankovku!

Frankovka je stara sorta koja se spominjala još u srednjem vijeku. Njezino podrijetlo nije točno utvrđeno, a često se u svijetu označavala kao „njemačka“ sorta iako najvjerojatnije potječe iz Austrije. Danas se uzgaja u cijeloj srednjoj Europi te je jedna od najvažnijih sorti za kontinentalne klimatske uvjete. Također se uzgaja i u Sjevernoj Americi. Sinonimi su joj brojni; u Sloveniji se naziva „modra frankinja“, u Italiji „frankonia“, „Lemberger“ u Njemačkoj i Austriji, „moravka“ u Češkoj, a u Istri je nazivaju „borgonja“. Možemo reći da je frankovka jedna od najraširenijih crnih sorti srednje i istočne Europe, a neki je krugovi nazivaju „pinotom crnim istoka“, aludirajući time na njezin velik gospodarski značaj.

Posljednjih godina, posebice od 1995. g. frankovka u svijetu dobiva novi uzlet – postaje cijenjena kao sorta s velikim potencijalom za crna vina, pa se njezinoj kvalitativnoj revitalizaciji poklanja sve veća pažnja. To bi moglo ponukati i naše proizvođače da se više njom pozabave.

Vinarija Čobanković prepoznala je potencijal ove sorte te je pronašla svoje mjesto u Čobankovićevom širokom vinskom asortimanu. Njezin miris i okus je voćni (najviše se osjećaju zrele trešnje, nešto manje i šumsko voće te biljne, oštrije začinske note). Vino je puno, uravnoteženo i skladno. Rubin crvene je boje, raskošne sortne arome, ugodnog, laganog i skladnog okusa. Obavezno odležava u bačvicama slavonskog hrasta. Traži jača jela, posebno od crvenog mesa i divljači. Kao puno crno vino, odlično ide i uz roštilj, ribu, posebno pečenku, „fiš paprikaš“ i dr. Temperatura posluživanja je 14 do 16 °C.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr
P. Mimica, mag. ing. agr.