Apolitični

BIOPISAČI – 3D saveznici u razvoju cjepiva i organa!

Razvoj biopisača, naravno, zahtjevan je i nije jeftin, otvara neka etička pitanja, ali ulijeva nadu da će olakšati ili spasiti život pacijentima kojima su zakazali organi

Startup Clecell iz Seoula u Južnoj Koreji osnovan je prije tri godine bavi se istraživanjem i razvojem umjetnog tkiva, a početkom 2020. godine kreirao je respiratorni epitel koristeći se svojim 3D biopisačem U-FAB i ostalom tehnologijom biootiska. Čim je vijest objavljena, za njegov model respiratornog epitela za in vitro istraživanje zanimanje su pokazali američki znanstvenici. Početkom travnja ove godine Choi Fong Cho, docentica neurokirurgije na Medicinskom fakultetu Harvard, tražila je informacije o Clecellovu modelu respiratornog epitela stvorenog tehnologijom bioispisa.

Cho proučava učinak SARS-CoV-2 na krvožilni sustav kroz koji virus putuje tijelom, za što treba stvoriti in vitro platformu za testiranje koja oponaša ljudsko plućno tkivo putem Clecellove otopine za bioispis. Osim U-FAB biopisača, Clecell ima još dvije platforme za biotisak: U-Printer za razvoj umjetnih tkiva i organa i U-Skin za rekonstrukciju umjetnih modela ljudske kože.

– Stvaranje preciznih umjetnih respiratornih modela putem tehnologije 3D bioisopisa nudi potencijalnu alternativu – rekao je Young Jae Cho, profesor na Odjelu za pulmologiju u bolnici Bundang na Nacionalnom sveučilištu Seoul komentirajući Clecellovu platformu.

Prije pojave tkivnog inženjerstva medicinska istraživanja obavljala su se na životinjama, što nije uvijek davalo željene rezultate zbog toga što, prema riječima Choi Fong Cho, postoje brojne razlike između dišnog sustava miša i čovjeka.

Sintetički limfni čvorovi

Clecell razvija i modele kože za dijagnostičku medicinu primjenjive za proizvodnju kozmetike, učinkovitost lijekova, toksičnost i testiranje na viruse. Također planira izraditi organoidne i regenerativne modele kože za implantaciju. 

No Clecell nije jedina tvrtka koja pomaže znanstvenicima u pronalasku cjepiva protiv koronavirusa. Kanadska biotehnološka tvrtka Novoheart Holdings u svojem je laboratoriju u Irvineu u Kaliforniji razvila ljudsku ventrikularnu srčanu organoidnu komoru nazvanu 3D ‘srce u tegli’, koja se upotrebljava za testiranje učinaka tretmana na srcu. Prellis Biologics iz San Francisca napravio je sintetičke limfne čvorove koji su stvorili antitijela specifična za virus kad su izazvani otopinom sličnom cjepivu za SARS-CoV-2, a tvrtka Viscient Biosciences iz San Diega bavi se bioispisom plućnog tkiva radi istraživanja zaraznosti.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay