Apolitični

Biokovo – planinska ljepota, međa Jadrana i Zagore

Biokovo se nalazi na području gradova Makarska i Vrgorac, te općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac. Sela u Zagori pod Biokovom smještena su na 1100m nadmorske visine. Proteže se od prijevoja Dubci na zapadu do prijevoja Sarnač na istoku, te od prijevoja Turija iznad Župe na sjeveru do makarskog poluotoka Osejava na jugu. U masiv Biokovo u širem smislu ubrajaju se i planine Rilić i Sutvid kao jedna cjelina, te Vrgorsko gorje s hrbatima Šibenika, Mihovila i Matokita kao druga. Najviši vrh planine je Sveti Jure, na kojem se nalazi TV odašiljač i do kojeg vodi Biokovska cesta duga 23 km. Područje planine Biokovo je proglašeno Parkom prirode 1981. godine. Republika Hrvatska je 1998. godine osnovala Javnu ustanovu Park prirode Biokovo, čija je djelatnost zaštita, održavanje i promicanje Parka prirode Biokovo. Glavni ulaz na planinu Biokovo, uz brojne šetne staze, nalazi se na 6. kilometru državne ceste Makarska – Vrgorac (predio Stara), gdje počinje Biokovska cesta, a označen je znakovima obavijesti i smeđom signalizacijom.

Pučanstvo Zagore Biokovo još zove i Bijakova. Biokovom dominiraju ponikve. Neke su izrazito duboke, čak i više od 100 metara. Neke su urušene, dok se neke nastavljaju u duboke jame. Ovaj specifični oblik površinskog krša naziva se mrežasti krš. Sveti Jure je, sa svoja 1762 metra visine, najviši vrh Biokova i treći najviši planinski vrh Hrvatske, iza vrha Sinjal na Dinari (1831 m) te vrha Kamešnica na planini Kamešnici (1809 m). Do njega je moguć pristup planinarskim stazama, kao i Biokovskom cestom, najvišom hrvatskom prometnicom. Sa Svetog Jure se pruža fantastičan pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje. U ljetnoj je sezoni vrh atraktivna turistička lokacija, na koju brojne turiste dovoze minibusevi. S obzirom na nadmorsku visinu i činjenicu da se nalazi na razmeđi mediteranske i kontinentalne klime, na Svetom Juri je prosječna godišnja temperatura oko 4 °C, a snijeg se zadržava veći dio godine; ovo je jedna od najhladnijih točaka Hrvatske.

Na samom vrhu, na koji je pristup zabranjen, nalazi se radio-televizijski odašiljač, koji je 1965. godine izgradila tadašnja Televizija Zagreb. Na Svetom Juri se nalazi istoimena crkvica, izgrađena 1968. godine nedaleko od stare crkvice, srušene zbog gradnje odašiljača. Misno slavlje u crkvici održava se zadnje subote u srpnju, kada većina vjernika iz Primorja i Zagore dolazi do nje pješice. Pod vrhom je planinarski dom “Pod Svetim Jurom”, u vlasništvu Parka prirode Biokovo.

Ponekad, u izrazito vedrim danima, posebno nakon bure, hladnog sjevernog vjetra, moguće je vidjeti udaljeni vrh planine Monte Gargano u Italiji, preko 200 km daleko. Južno u podnožju Biokova pruža se pogled na obalni grad Makarska, smješten u zaljevu koji okružen najljepšim plažama mediterana pruža utočište mnogobrojnim turistima. Park prirode Biokovo koji dominira Makarskom rivijerom, predstavlja odličnu destinaciju za planinare, botaničare, bicikliste itd. Ljepote Biokova su oduvijek privlačile istraživače i posjetitelje i vi ćete nedvojbeno osjetiti uzbuđenje pri svakom susretu sa Biokovom. Na raspolaganju vam je mnoštvo markiranih planinarskih staza sa obe strane planine, južne i sjeverne, kao i na samom vršnom dijelu. Pri usponu možete proći kroz veliki broj starih sela koja se nalaze u podnožju ove predivne stjenovite planine, sela kao što su: Gornja Brela, Topići, Bast, Veliko Brdo, Makar, Kotišina, Gornje Tučepi, Gornja Podgora i Gornje Igrane na južnoj strani, i Kozica, Rašćane, Župa, Biokovsko Selo, Rastovac, Zagvozd i Zadvarje na sjevernoj strani. Glavna planinarska staza pod nazivom Biokovska Planinarska Staza proteže se Biokovom sa svojih dvadesetak kontrolnih točki. Ne smije se zaboraviti da Biokovo, kao i svaka planina, zaslužuje puno poštovanje i pripremljenost za svaki uspon. Vremenski uvjeti se mogu brzo promijeniti, površinka voda se vrlo teško može naći i svako odstupanje sa markiranih staza predstavlja rizik. Planinarske cipele, ruksak, rezervna odjeća, jakna za kišu i vjetar, hrana, dobra mapa Biokova te posebno dovoljno vode, su neophodni za svaku ozbiljniju šetnju ili uspon na Biokovo. Penjući se najstrmijim planinskim stazama bit ćete iznenađeni znajući da su se istim putevima nekada služili ljudi Biokova za život, vodeći stoku na pašu i prenoseći povrće i led iz biokovskih jama. Biokovo je planina dostupna svima, koja se može posjetiti autom, biciklom ili pješke iz raznih dijelova jadranske obale i Makarske rivijere.

Izvor: Wikipedia

D. Šabić, mag.nov.

Pišući priču o moćnoj planini Biokovo i vrhu Svetom Juri pala mi je na pamet pjesma pjesnika Jure Brekala iz njegove 14-te knjige „Von der welle getragen“ ili u prijevodu „ Na valovima nošen“.

Prvi puta hodočašće
činile su bose noge
na planinu Svetog Jure
da mi život blag donese…
u to jutro svijetla dana
s obadvije brda strana
vidjeh mora nedogleda…
jedno plavo kao oči
što osmijehom život vide
drugo sivo…poput neba
kad oblake bura tjera…
prisjetih se djeda riječi
da me plavo svijetom nosi
a sivo me kraju steže
da obadva zovom svojim
misli moje i življenje
u puteve svoje veže…

pjesnik: Jure Brekalo