Apolitični

Biograd na Moru slavi svoj dan

Nizom prigodnih manifestacija i ove će se godine proslaviti 15. siječnja – Dan grada Biograda na Moru i blagdan Svete Stošije, njegove nebeske zaštitnice. Tim povodom upriličene su brojne priredbe od kojih su neke započele već 12. siječnja, a njihovo održavanje potrajat će sve do 16. ovog mjeseca. Prva ovogodišnja priredba u čast Dana grada je vezana uz izložbu orijentalnog oružja iz Hrvatskog povijesnog muzeja pod nazivom „Za slobodnu zlatnu” koja je otvorena u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja.
Na sam dan grada,15. siječnja (petak), u ranim jutarnjim satima Gradska glazba odsvirat će budnicu ulicama grada, a nakon toga će predstavnici gradskih vlasti i stranački predstavnici položiti vijence na središnji križ na biogradskom gradskom groblju. Najsvečanije događanje toga dana je bez sumnje Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru na kojoj će biti dodijeljeno niz nagrada i priznanja.
U nazočnosti brojnih uzvanika te bogatim kulturno-zabavnim programom uručit će se nagrade za životno djelo posthumno prof. Enesu Čohodareviću za svekoliki doprinos razvoju i promociji sportske kulture u gradu Biogradu. Jedna od dvije godišnje nagrade biti će dodijeljena „Vespa” klubu Zadar zbog doprinosa na promoviranju Biograda, a u organizaciji manifestacije na svjetskoj razini pod nazivom „Vespa World Days 2015”. Drugu godišnju nagradu dobit će Marijina legija prezidij „Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije” Biograd na Moru, za neprekidni i predani legijski apostolat u Župi Svete Stošije posljednjih 35 godina. Istom prigodom dodijelit će se i niz javnih priznanja, točnije Grb grada Biograda zaslužnim članovima ove zajednice.
Za 16. siječanj, u subotu, Yacht club Biograd priprema već tradicionalnu Regatu Svete Stošije s početkom u 11:00 sati, nakon čega će se na rivi pripremati i roštiljada za sve sudionike regate. „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” naziv je izložbe koja će se u subotu u poslijepodnevnim satima (17:00 sati) otvoriti u gradskoj galeriji „Graf Art”, dok će već poznata i prepoznatljiva priredba „Tebi, grade” biti održana u školskoj sportskoj dvorani osnovne škole s početkom u 19:00 sati uz nastupe domaćeg KUD „Kralj Tomislav” i njihovih gostiju. Na prigodni kulturno-zabavni program povodom obilježavanja dana grada Biograd na Moru, svi ste dobro došli.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: biogradnamoru.hr
D. Šabić, mag. nov.