Apolitični

Kako je bilo na pučkoj fešti „Dani komina, pure i bronzina”

U organizaciji udruge „Pokrenimo Tijaricu”, po trinaesti put za redom, održana manifestacija „Dani komina, pure i bronzina”.
Bila je ovo najposjećenija tijarička manifestacija do sada. Oko pet tisuća posjetitelja iz Cetinske krajine, susjedne BiH, okupilo se na ovoj jedinstvenoj kulturno-gastronomskoj manifestaciji. I ovoga puta posjetitelji su mogli uživo vidjeti pripremanje starih i zaboravljenih jela na kominu i uz njega: kruha ispod peke, uštipaka, raštike, pure, juhe od pivca, spravljanje masla na starinski način, pečenje kukuruznog kruha tzv. kukuruze i drugih zaboravljenih delicija.
Podosta su ovoga pripremile vrijedne tijaričke ruke, ali sve spremljeno brzo je nestalo, jer su svi su željeli kušati pripremljena, pomalo zaboravljena domaća jela. Nakon svečanog mimohoda sudionika folklornog dijela programa i himne Lijepa naša koju je otpjevala mlada Triljanka Karmen Grubišić, simboličnim paljenjem vatre na kominu. Uz predsjednicu Organizacijskog odbora Anu Bravić 13. Dane komina, pure i bronzina otvorili su tijarička djeca obučena u narodnu nošnju.

„Dani komina, pure i bronzina” oduševili brojne goste

U dvosatnom kulturno-umjetničkom programu nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva KUD Tijara-Tijarica, KUD Krenica-Gala, HKUD Sveti Ivan Krstitelj-Ružić, KUD Lukavica-Lukavica, KUD Sveti Mihovil-Galovac, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, Udruga reraša i guslara Otok, Pivači gangaši Župe Radobilje Katuni-Kreševo, Folklorna skupina Bile Ruže – Imotska krajina, guslari, diplari, triljske mažoretkinje. Nakon folkloraša, praćen ovacijama okupljenih svoj trosatni program počeo je meštar od fešte Mladen Grdović.
I dok je prateća grupa Romantik počela taktovima „Evo mene moji ljudi, doša san van na bevandu”, na sebi svojstven način Grdović se našalio na svoj račun rekavši: Dragi Tijaričani, doša bi ja i prije, ali nisan moga, bija san u pritvoru”, te dodao „šta bi ovi naši vinogradari da Grdović malo ne popije”. Nakon ovih uvodnih šaljivih poruka, zajedno su pjevale tisuće ljudi s Grdovićem”Dalmatinac sam, Ćaćine riči, Hajdukove, Mišine, Cocine i druge pjesme. Zadovoljstvo je bilo vidljivo na licima organizatora jer sve je bilo na velikoj razini, organizacija, posjeta, ponuda svega:


‘Mislim kako je ovo najveća posjeta do sada na našoj manifestaciji. Očito je, uz kulturno-umjetnički program, Mladen Grdović pravi mamac za našu publiku. Vjerujem kako su svi mogli uživati u svemu, od autohtonih jela, izložbenog dijela rukotvorina, do folklora i pisme. Trudimo se mukotrpno da očuvamo ovu našu tradiciju, kazala je čelnica organizacijskog odbora ove manifestacije i predsjednica udruge „Pokrenimo Tijaricu”, Ana Bravić.
Dvodnevnu tijaričku feštu za pamćenje pomogli su brojni Tijaričani i njihovi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva, a pokrovitelji su bili grad Trilj, Splitsko-dalmatinska županija, turistička zajednica županije i grada Trilja.