Apolitični

Bilo je dobro dok je trajalo: Je li NFT groznica na svome kraju?

U odnosu na rujan prošle godine, tržište nezamjenjivih tokena je palo za čak 92 posto.

Mnogima cijela situacija oko NFT-a, odnosno nezamjenjivih tokena nikada nije postala jasna. Zašto bi netko plaćao stotine tisuća dolara za karikaturu majmuna kad je može besplatno preuzeti s interneta, odnosno zašto plaćati veliki novac za virtualne kuće, brodove, tenisice i slično s kojima, realno, ništa konkretno ne možete napraviti?

Kakvo god bilo vaše razmišljanje o NFT-ima, činjenica je da je na ovom tržištu prošle godine potrošeno čak 27 milijardi dolara. Pri tome su neki okrenuli dobar novac, dok su mnogi završili u minusu. Kako je popularnost NFT-a rasla, tako su se povećavale i investicije i broj projekata te se kao NFT prodavalo sve i svašta. Od prvog SMS-a i prvog tvita pa do isječaka videozapisa uništavanja Lamborghinija.

No nakon velikog rasta i investicija ove je godine uslijedio, kako su to neki novinari nazvali – kolaps. Naime, u odnosu na rujan prošle godine, tržište je palo za čak 92 posto, dok je dnevna prodaja pala s oko 225 tisuća NFT-a prije samo sedam mjeseci na dnevni prosjek manji od 20 tisuća ovog tjedna. Također, zabilježen je i veliki pad aktivnih novčanika koji se koriste za pohranu NFT-a i to za skoro 90 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay