Apolitični

Bill Gates, siromašan savješću, razbjesnio kritičare izjavom da patente na cjepiva ne treba dijeliti siromašnim zemljama!

Osnivač Microsofta i multimilijarder Bill Gates našao se na udaru brojnih oštrih kritika, nakon što je javno izjavio da formule za proizvodnju cjepiva ne bi trebalo besplatno dijeliti s zemljama u razvoju.

Tijekom intervjua za Sky News „filantropa“ su pitali bi li bilo korisno da se ukine zaštita intelektualnog vlasništva i da se „recepti“ za proizvodnju cjepiva podijele sa svijetom. Gates je glatko rekao “ne”, pojasnivši kako je to loša ideja zbog sigurnosti cjepiva.

Brojni osporavatelji trenutne snažne primjene zaštite intelektualnog vlasništva kad su u pitanju antikorona cjepiva digli su snažan glas protiv Gatesove obrane statusa quo, optužujući ga za slijepu sebičnost. Direktor tvrtke Global Justice Now, jedne od vodećih partnerskih skupina u međunarodnoj koaliciji koja Svjetsku trgovinsku organizaciju poziva na privremeno odustajanje od zaštite patenata, okarakterizirao je Gatesove stavove i ideološki okvir koji stoji iza njih kao „ odvratne”.

“Tko je uopće imenovao ovog milijardera šefom globalnog zdravstva?” retorički se upitao Nick Dearden.

Novinar Guardiana Stephen Buryani napisao je kolumnu o hitnoj potrebi za odricanjem od farmaceutskih patenata i apelirao na besplatno dijeljenje tehnologije zbog zaustavljanja pandemije, usprkos interesima multimilijardera.

„Gates se javno ponaša kao optimist, ali zapravo njeguje doista sumornu viziju svijeta“ – napisao je Dearden.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay