Apolitični

Bill Gates je najnovija žrtva konteksta zavjere oko koronavirusa, u par mjeseci spomenut u takvim objavama nevjerojatnih 1,2 milijuna puta

Bill Gates postao je nova omiljena meta onih koji šire laži i dezinformacije povezane s pandemijom koronavirusa. Kompilaciju teorija zavjere koje su se pojavile na internetu napravio je New York Times u suradnji sa tvrtkom Zingal Labs, koja analizira medijske izvore.

Između veljače i travnja Bill Gates je u kontekstu teorija zavjera oko koronavirusa spomenut nevjerojatnih 1,2 milijuna puta, bilo da je riječ o televiziji ili društvenim medijima.

Travanj, koji je u tijeku, zapravo predstavlja trenutni vrhunac, jer se dnevno u prosjeku čak 18.000 puta Billa Gatesa trpa u teorije zavjere oko koronavirusa, pokazala je analiza Zingal Labsa.

YouTube, Facebook i Twitter su puni lažnih teorija usmjerenih protiv suosnivača Microsofta i filantropa. New York Times otkrio 16.000 objava samo na Facebooku od početka godine, koje su komentirane ili ‘lajkane’ gotovo 900.000 puta.

Deset najpopularnijih videa na YouTubeu koji šire laži o povezanosti Gatesa sa širenjem novog koronavirusa pregledano je gotovo pet milijuna puta u ožujku i dosad u travnju.

Posljednjih tjedana Gatesov govor iz 2015. godine u kojem upozorava na tad najveću prijetnju čovječanstvu u obliku zarazne boleszi, a ne nuklearni rat, pregledan je na internetu 25 milijuna puta u posljednjih nekoliko tjedana.

Prema New York Timesu, takozvani antivekseri, desno orijentirani intelektualci i članovi skupine teoretičara zavjera QAnon, tvrde da je upravo spomenuti video dokaz Gtesovog kukavičkog plana da iskoristi pandemiju za svoju osobnu korist.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay