Apolitični

‘BILJNA NOINA ARKA’: U banci biljnog sjemena na norveškom Svalbardu već milijun raznih vrsta usjeva

Iako trenutačno u svijetu postoji oko 1700 banki sjemena raspoređenih u preko stotinu država, ona na norveškom arhipelagu Svalbardu koju nazivaju i “Biljnom Noinom arkom” do desetog je rođendana, koji je proslavila u ponedjeljak, uspjela prikupiti gotovo milijun vrsta sjemena.

Treba podsjetiti da su banke sjemena mjesta koja pohranjuju sjeme različitih vrsta biljaka kako bi ih se očuvalo u slučaju različitih prirodnih katastrofa, ratova, bolesti i sličnih događaja zbog kojih bi neko sjeme ili biljka mogli nestati. U takvim se skladištima čuvaju različite vrste sjemena, od različitih usjeva pa sve do sjemenja rijetkih i ugroženih vrsta koje bi mogle izumrijeti.

Mnoge od spomenutih ustanova nalaze se u zemljama u razvoju zbog čega brojnima prijete prirodne katastrofe i ratovi ili ih se jednostavno ne održava dobro te imaju financijskih problema.

Upravo zato prije deset je godina pokrenut projekt osnivanja globalnog skladišta sjemenja na novreškom Svalbardu, čija je svrha poslužiti kao svojevrsna “sigurna kopija” sjemena u slučaju da originalna zaliha u nekoj od zemalja svijeta iz bilo kojeg razloga nestane.

Trezor na Svalbardu, koji je otvoren 2008., u ponedjeljak je proslavio svoj deseti rođendan preuzevši isporuku s više od 76.000 vrsta sjemena.

Cijeli članak možete pročitati na: politikaplus.com

Foto: Shutterstock