Apolitični

Biljke u uredu smanjuju stres i sprečavaju razvoj bolesti

Ispunite li radni prostor sobnim biljkama one će pročistiti zrak od toksičnih kemikalija i pomoći vam da budete zdraviji te smanjiti razinu stresa, pokazalo je australsko istraživanje, a u prilog mu idu rezultati sličnoga ranijeg istraživanja NASA-inih znanstvenika.

Zaključak se osobito odnosi na radne prostore u neboderima s ugrađenim ventilacijskim sustavom zbog kojih se virusi šire i brže.

“Zeleni” prostori utječu na osjećaj smirenosti i opuštenosti, a osobito su korisni jer pročišćavaju zrak od toksičnih kemikalija i održavaju optimalnu količinu vlage u zatvorenoj prostoriji”, kažu Eddie van Etten i Pierre Horwitz, suradnici australskog Centra za menadžment ekosustava pri Sveučilištu Edith Cowan.

Jedan od brojnih kemijskih spojeva koji se oslobađaju u radnim prostorima iz PVC stolarije, namještaja od iverice, linoleuma, tapeta, kao i svih vrsta deterdženata su formaldehidi, hlapljivi organski spojevi odgovorni za iritaciju sluznice očiju, nosa i grla te za alergijski kontaktni dermatitis. Negativno utječu na funkciju gornjega dišnog trakta i mogu prouzročiti glavobolju.

Među ostalim toksičnim kemikalijama u uredskom zraku su još benzen, etilbenzen, toluen i ksilen, pa čak i amonijak iz sredstava za čišćenje.

“Idealno bi bilo u ured donijeti biljke koje će ‘pročistiti’ zrak od patogena, poboljšati uredski miks bakterija i preživjeti s malo svjetla i ne previše brige o njima”, kaže dr. Van Etten, dodajući da visoke razine ugljičnog dioksida što ga izdišu osobe u punoj radnoj sobi, prostor čine zagušljivim, osobito ako u sobi nema klima uređaja.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Shutterstock