Apolitični

Biljke nestaju dvaput brže od životinja

Gotovo 600 vrsta biljaka nestalo je iz divljine u posljednjih 250 godina, pokazala su istraživanja znanstvenika koji su analizirali populaciju od 330.000 vrsta biljaka iz cijelog svijeta.

Među biljkama kojih na našem planetu više nema je i drvo čileanske sandalovine, koje se uvelike koristilo u proizvodnji esencijalnih ulja. Najviše ih je nestalo na otocima i u tropskim krajevima, gdje ove biljke najčešće rastu.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu i njihovi kolege iz Kraljevskoga botaničkog vrta u Kewu zaključili su da je nestala 571 vrsta biljaka, što je dvaput više od izumrlih ptica, sisavaca i amfibija, ili ukupno 217 vrsta. Strahuje se da ovo nije stvarna slika te da je brojka puno veća.

Vijest o izumiranju biljaka loša je za sve vrste, kaže suautorica studije, dr. Eimear Nic Lughadha iz Kraljevskoga botaničkog vrta. “Opstanak milijuna ostalih vrsta ovisi o biljkama, a jedna od njih smo mi – ljudi. S obzirom na to da sada znamo koje biljke nestaju, moramo ih ponovno posaditi i nastojati očuvati kako bismo očuvali i ostale organizme”, upozorila je.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay