Apolitični

Biljana Borzan kaže da 61,1 % građana smatra da se uređaji proizvode s ugrađenim kvarom

Gotovo 94 posto hrvatskih građana smatra da kućanski uređaji danas traju kraće nego prije 20 godina, a više od 60 smatra da se namjerno proizvode s ugrađenim kvarovima, pokazalo je istraživanje europarlamentarke Biljane Borzan predstavljeno u ponedjeljak

„Ljudi se sjećaju da su uređaji nekada trajali daleko dulje, a danas kada je tehnologija znatno uznapredovala uređaji se mahom kvare u drugoj ili trećoj godini rada kada najčešće ističe jamstvo“, kazala je Borzan na konferenciji za medije u Kući Europe u Zagrebu.

Što se tiče digitalnih kvarova koji su danas posebno aktualni, 57,3 posto građana kaže da im se nakon ažuriranja operativnog sustava uređaj usporio ili baterija na uređaju traje kraće.

„Prije godinu dana, u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je dovoljno da Komisija shvati kako je to problem koji muči građane i stvara im financijske poteškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore“, dodala je.

„Hrvatska je na samom dnu po zaštiti potrošača i to nije slučajno. Ne vidim da se išta mijenja na bolje, a mislim da bi se zaista moglo napraviti mnogo za građane“, izjavila je Borzan za Hinu.

„Dobar primjer su skandinavske zemlje u kojima se kroz porezne olakšice potiče ljude da popravljaju uređaje ili Francuska u kojoj je zabranjeno programirano kvarenje uređaja“, dodala je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay