Apolitični

Ja BiH festival u Zagrebu

Sarajevo se i ove godine, peti put uzastopce, vraća u Zagreb gdje će pet dana zabavljati zagrebačku publikom bogatim programom koji će obilovati filmom, izložbama, radionicama, predstavljanjem knjiga gastro show-om i, naravno, rock koncertom u večernjim satima.

Svi ljubitelji kulture Sarajeva, raznolikog druženja i upoznavanja, gastro degustiranja i naposljetku zabave, u Zagrebu će na različitim lokacijama moći barem na kratko moći doživjeti pravi duh Sarajeva od 7. do 11. rujna simpatičnog naziva Ja bih festival.

Program Ja BiH festivala

Program započinje u srijedu, 7. rujna, u 19 sati u galeriji Velvet gdje će se po voditeljstvom Vlatke Kolarević i Paole Orlić održati svojevrsni urbani piknik predstavljanja programa. Za glazbeno-umjetnički program prve večeri festivala zaduženi su sopranistica Vedrana Šimić iz Tuzle, zagrebački pijanist Darijan Ivezić te balerina Nadza Pusilo.

Drugu večer festivala, 8. rujna, u Art-kinu Metropolis MSU predstavit će se izbor studentskih filmova sa Sarajevo Film Factoryja, a večer kulture nastavlja se u književnom stilu predstavljanjem knjige Borisa Lalića. Treću večer u kinu Tuškanac moći ćete pogledati dokumentarni film „Opsada” redatelja Remyja Qourdana i Patricka Chavulera te također dokumentarni film „U potrazi za snom” Mladena Mitrovića. Večer će konačno dobiti svoje zamišljene vizure rock koncertom Billy Andola u Pivani na Ilici.

Četvrtak, 10. rujna, rezerviran je za djecu, pa će u 10 sati ujutro udruga INAspajaLICA organizirati filmsku radionicu za djecu pod vodstvom Emira Kapetanovića i Žane Marjanović.

U popodnevnim satima moći ćete prisustvovati promociji slikovnice za djecu „Bajka o mjesecu”. Događaj je humanitarnog karaktera, a namijenjen je nezbrinutoj djeci Centra Duga u Kulen Vakufu. Nakon toga slijede premijerna prikazivanja filmskih uradaka sa Sarajevo Film Factoryja, uz nazočnost samih autora. Večer se nastavlja u Galeriji Kranjčar gdje će u 19:30 biti izložba „Pozdrav iz Sarajeva” Bojana i Dalida Hadžihalilovića.

U kinu Tuškanac u sklopu noći producentske kuće Spiritus Movens Production prikazivat će se filmovi „Belladonna” Dubravke Turić i „Naša svakodnevna priča” Ines Tanović.

Posljednje večeri Ja BiH festivala, u kinu Tuškanac, iznenadit će vas skrivena premijera s ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala te film „Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića.

Pet dana petog izdanja Ja BiH festivala nudi široku paletu zanimljivih kulturnih i umjetničkih događanja, pa vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe i barem na kratko osjetiti duh Sarajeva u Zagrebu.