Apolitični

Biciklisti, rekreativci, svi na 17. Dalmacija tour

Sedamnaesti po redu Dalmacija tour, petodnevna biciklistička karavana, kreće u utorak 4.travnja iz Crikvenice prema Vidovoj gori na Braču i završava u subotu, 9. travnja s dalmatinskom feštom u Mandrama na Pagu. U organizaciji Biciklističkoga saveza Slovenije i Športskoga društva Bam.Bi u biciklističkoj karavani vozi 70 biciklista, uz pratnju tehničkog osoblja i u pet etapa tour prolazi 627 kilometara kroz primorske i zagorske predjele Hrvatskoga primorja i Dalmacije.

 

Među sudionicima iz više generacija su bivši profesionalni biciklisti, ugledni gospodarstvenici, odvjetnici, profesori, obrtnici, među kojima i 15 žena, ali svi zaljubljenici u Dalmaciju i njezinu prirodu, ljude i običaje, koje ponovno rado doživljavaju.

 

Dakako da se raduju susretima s domaćim ljudima i predstavnicima mjesta kroz koja prolaze. Sudionici karavane kreću autobusima iz okolice Ljubljane u ponedjeljak, 4. travnja poslijepodne i u 19,30 stižu u hotel Kaštel u Crikvenici na večeru i noćenje. Start karavane u pet skupina počinje u utorak u 9 sati u smjeru Karlobaga, gdje je odmor i onda se nastavlja do Starigrada Paklenica na rivi u 16 sati, a zatim do hotela Alan na večeru i noćenje.

 

Druga etapa, u srijedu, 6. Travnja, polazi u devet sati prema vrhu Obrovca i do Benkovca gdje je odmor, a zatim slijedi nastavak do Vodica na rivu do 15,30 i potom do Hotela Punta na večeru i noćenje.
U četvrtak, 7. travnja start treće etape kreće u devet sati i kroz Dalmatinsku zagoru se stiže do Kaštela i trajektne luke u Splitu gdje se nastavlja za Brač i tada počinje kraljevska etapa na Vidovu goru, te do 17,45 dolazak na rivu u Bolu, a zatim smještaj, večera, zabava i noćenje u hotelu Elaphusa, ističu organizatori ove športsko rekreativne priredbe.
U petak starta četvrta etapa po Braču, a po stizanju trajekta u Split slijedi prijevoz s autobusima do starta drugoga dijela etape u Cisti Provo u 14,30, tako da se na cilj u Petrčanima na rivi stiže u 17 sati, gdje slijedi smještaj u hotelu Pinija i večera. Zadnjega dana, u subotu, 9. travnja start je u 9,30 s odmorom u Pagu, vožnja pored poznate sirane Gligora i u 14 sati stizanje na seosko gospodarstvo Ante Prtorića u Mandrama, gdje je konačni cilj karavane i počinje zaključna dalmatinska fešta do odlaska s autobusima na trajekt za Priznu i povratka u Sloveniju.
Ova lijepa pokretna slika u plavim biciklističkim dresovima mogla bi biti i lijepa najava za nadolazeću turističku sezonu.

Više u kategoriji: Šport; Turizam
Izvor i foto: braconline.com.hr
D. Šabić, mag. nov.