Apolitični

Bibinjska sakralna baština

Kulturno povijesna baština Bibinja vezana je za nekoliko sakralnih objekata. Iz 16. stoljeća izronila je crkva sv. Roka za koju kažu da je glavni simbol i srce Bibinja. Smještena je na južnom prikrajku poluotoka, u blizini negdašnjih zidina, muraja. Navodno su je stari Bibinjci podigli u znak poštovanja kako bi očuvali kraj od povijesnih neugodnosti.
Kao spomenik kulture ovog kraja spominje se veliko groblje napravljeno u podnožju brda Sasavca. Tu je 1995. godine izgrađena crkva Svih svetih i odmah je postavljeno zvono s tekstom: „Svi sveci i svetice Božje molite za nas!‟ i „Dar bibinjskih vjernika.‟ U crkvi je postavljen kameni oltar koji s prednje strane ima križ u obliku hrvatskog pletera.
Stoljeće ranije Bibinjci su imali svoj dom na poluotočiću. U njemu su podigli jednostavnu crkvicu, a oko nje im je bilo groblje. Godine 1995. crkvica rođenja sv. Ivana Krstitelja u cijelosti je obnovljena i sada nam predstavlja svoju sakralnu zbirku koju često posjećuju turisti.

Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije nekoliko puta su je započeli graditi, no konačno je do kraja sagrađena 1985. Već tri godine kasnije, Bibinjci kupuju 5 zvona za novu crkvu. Najveće je posvećeno BDM, drugo sv. Roku, treće sv. Petru, četvrto sv. Ivanu Krstitelju, a peto sv. Leopoldu Mandiću.
Još jedna crkvica je prisutna na Bibinjskom prostoru, točnije u Punti, a sagradili su je benediktinci Rogovske opatije iz Biograda u 12. stoljeću, dok su je Bibinjci obnovili 1990. godine. To je crkvica Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, jednobrodna romanička crkva s polukružnom apsidom. Sagradili su je benediktinci Rogovske opatije iz Biograda u 12. stoljeću, a Bibinjci obnovili 1990. godine.

D. Šabić