Apolitični

Besplatno u muzeje na programe posvećene sportu

Više od dvije stotine muzeja i raznih institucija u stotinjak gradova i općina diljem Hrvatske u petak, 26. siječnja, omogućit će građanima besplatan ulaz, što znači da se ponovno održava Noć muzeja, koja je svoje ovogodišnje, trinaesto izdanje, posvetila temi sporta.

Pod olimpijskim geslom “Važno je sudjelovati” Noć muzeja će od 18 sati do jedan sat iza ponoći okupiti niz programa koji odgovaraju temi i u suglasju su s aktualnim sportskim događanjima, od Europskog rukometnog prvenstva do skorašnje Olimpijade.

Fokus manifestacije je na analizi postojećih zbirki na temu sporta i stvaranju novih, te na poticanju lokalnih inicijativa u očuvanju i vrednovanju sporta kao kulturološke vrijednosti, no muzeji će tradicionalno otvoriti i vrata za svoje stalne postave i tekuće izložbe.

Dubravka Osrečki Jakelić, jedna od osnivačica Noći muzeja, rekla je na konferenciji za novinare kako je unutar muzeja tema sporta ostala na marginama, a kod odabira teme muzejska zajednica želi i poduprijeti Hrvatski športski muzej, koji je “već dugo prisutan u Hrvatskoj, no nije se do danas uspio osamostaliti, dobiti stalni postav i primjereni izložbeni prostor”.

“Družimo se već trinaest godina i stvaramo manifestaciju koja je na najljepši način na pijedestal stavila vrijednosti muzealaca, naših prethodnika i novih generacija. Krenuli smo kao mala gradska manifestacija s deset zagrebačkih muzeja, a danas smo uspostavili standard s oko sto gradova sudionika i 200 institucija koje se uključuju u Noć muzeja”, istaknula je.

Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, rekla je kako se taj muzej sa zadovoljstvom pridružio Noći muzeja, ne samo zbog aktualnosti trenutka, već i zbog potencijala koji ona ima u osviješćivanju šire javnosti da sport treba sagledavati kao dio društva, kao nešto što budi nadu i težnju za probijanjem osobnih granica i barijera. “Sport možda kao nijedna druga društvena aktivnost nema snagu okupiti veliki krug pripadnika društva, objedinjujući njihova stremljenja i ujedinjavanja u slavljenu uspjeha ili prihvaćanju poraza”, napomenula je.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Goran Jakus / Shutterstock