Apolitični

Bermet – aromatično vino Samobora

Što je zapravo bermet?

Službeno se svrstava u specijalnu kategoriju aromatiziranih vina. No bermet je jedinstveno aromatizirano vino čiji su glavni sastojci crno grožđe biranih sorti sa sunčanih obronaka (portugizac, frankovka, kavčina, zweigelt), pelin, južno voće (smokva i dr.) i mirisne tvari biljnog porijekla koje mu daju specifičnu aromu (anđelika, korijandar, anis, kadulja, rogač).

Najčešće se proizvodi od crnog vina koje se stoljećima proizvodi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, poglavito na području Plešivice, samoborskom vinogorju i u Srijemu. Najcjenjeniji je samoborski bermet čije je ime uvršteno u popis hrvatskih tradicionalnih naziva. Ovo piće proizvodi se u Samoboru od davnina. U vrijeme Francuza i Austro-Ugarske monarhije, bermet je bio vrlo popularan među aristokracijom. Po nekim izvorima nađen je i na meniju Titanika na njegovom nesretnom putovanju.

U literaturi grada Samobora već 1760. godine spominje piće pod nazivom „pelinovo vino”. Ovo vino s 250 godina dugom tradicijom moglo bi se smatrati i pretečom bermeta. O bermetu piše i samoborski učitelj Milan Lang u svojoj knjizi „Samobor narodni život i običaji” koji spominje da se osim vina u Samoboru zimi pije i bermet koji se redovno pravi od crnog grožđa (danas od portugisca, a prije od kavčine).

Bermet odlikuje rubinsko crvena boja, sa sadržajem alkohola od 15 do 18 vol. % te posjeduje bogatu i plemenitu aromu i naglašenu gorčinu koju mu daje pelin. Pije se kao aperitiv, digestiv ili lijek za probavne tegobe.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr
P. Mimica, mag. ing. agr.