Apolitični

Benkovčani u novom sjaju

U Benkovcu je proteklog vikenda održan prvi Advent u Benkovcu koji je bio osmišljen kao skup manifestacija, a koje su se održavale na brojnim lokacijama poput Trga Domovinske zahvalnosti, Šetalištu kneza Branimira, Zavičajnom muzeju i Gradskoj knjižnici. U ta tri dana skoro cijeli grad bio je jedna velika pozornica na kojoj su posjetitelji svjedočili koncertima, sajmovima ekoloških proizvoda, raznim radionicama, nastupima poznatih kulturno- umjetničkih društava, ukratko, bilo je tu za svakoga ponešto. Po mnogo čemu je ova manifestacija drugačija, poput činjenice što su sastavni dio svih zbivanja, pripreme i organizacije osmislili brojne udruge, ugostitelji, obrtnici te sami Benkovčani. Možda upravo u toj činjenici leži uspjeh svih manifestacija i jedna posebna, pozitivna atmosfera koja je vladala sve te dane.
Ovaj izuzetno dinamičan događaj započeo je u petak navečer koncertom popularne zadarske skupine SMF te se nastavio u subotu Međužupanijskom smotrom folklora „Benkovac u susret Božiću” gdje su nastupala brojna kulturno-umjetnička društva od kojih izdvajamo KUD „Branimir” – Benkovac, KUD „Sinj” – Sinj, Folklorni ansambl Dr. Ante Starčević – Gospić, KUD „Sv. Ivan” – Biograd na Moru, KUD „Naši korijeni” – Župa Kljaci i KUD „Sv. Šime” iz Rtine, a posebni gosti bili su Tamburaški sastav „Kadenca” iz Đakova. U nedjelju je program završen promocijom i degustacijom hrane i pića Bukovice i Ravnih kotara uz prezentaciju božićnih običaja benkovačkog kraja.

Već u prvoj godini održavanja benkovački Advent ispunio je svoju svrhu i nadmašio sva očekivanja te postao pravo osvježenje u Zadarskoj županiji. Grad Benkovac koji je u posljednje vrijeme poznat i prepoznat po brojnim događanjima tijekom cijele godine, ovoga puta se pokazao na jedan drugačiji način te svima dokazao da i „male” sredine znaju napraviti itekako zanimljiv i originalan blagdanski program. Organizatori Adventa u Benkovcu uvjereni su da je ovo početak jedne duge i uspješne tradicije. Neka tako i bude. Čestitamo!

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: benkovac.hr
D. Šabić, mag. nov.