Apolitični

Benkovački kamen – priča o ljepoti i kvaliteti

Ljubav prema kamenu prenosi se s koljena na koljeno, u obiteljima, mjestima ili pak područjima, a rezultat je vidljiv u savršenstvu obrade kamena, isticanju njegove ljepote, kvalitete i kvantitete koje su prisutne na mnogim znanim građevinama, kućama, hotelima, apartmanima itd. Dalmatinsko zadarsko zaleđe može se pohvaliti benkovačkim kamenom odlične kvalitete koji je nadaleko poznat.
Kamen je vječan materijal. To dokazuju brojna zdanja iz prošlosti koja su se očuvala upravo zahvaljujući njemu. Pogled na grčki hram ili rimske ostatke uvijek u nama budi poštovanje prema kamenu. Spomenuta zdanja izrađena su od masivnog kamena kakav se danas više ni ne ugrađuje. Razlog su njegova težina i cijena koje su često povezane sa zahtjevnom tehnologijom prerade prirodnog kamena. Danas se njegova uporaba svela na oblaganje pločama koje mogu biti rezane, polirane, pjeskarene… Oblažu se najčešće podovi, zidovi, stupovi, stube i drugi elementi arhitekture. Kod odluke za ugradnju prirodnog kamena često njegove odlike – trajnost i lijepi izgled. Ljepota nije nužno povezana s poliranim materijalom. Današnje mogućnosti površinske obrade kamena vrlo su raznolike. Od tradicionalnih kao što su štokanje, šiljenje, brazdanje itd. do suvremenih strojnih, a to su pjeskarenje, paljenje, grebenanje… Tako obrađene površine nisu klizave, zbog čega su prikladne za sve vrste vanjskih površina. Donosimo i neke posebne vrste koje nastaju iz benkovačkog kamena.
Bunja

Bunja ima pravilan pravokutni oblik. Izbrušena je precizno po svim plohama osim gornje (vanjske) koja je „nepravilno“, grublje klesana. Može se koristiti za uređenje interijera ili eksterijera, obično kod okomitih površina.
Fasadni kamen
Kako mu i samo ime kaže, fasadni kamen koristi se za unutarnje ili vanjsko oblaganje zidova vašeg obiteljskog doma, kao i dekoraciju okućnica. Služi isključivo za okomite površine. Pravilnog je oblika, a fugira se tamno-sivim fugama.
Klupčice i stepenice
Kamen kojeg je idealno koristiti za stepenice obično je poliran te se može usporediti s poliranom pločom. Zbog različitih nijansi boje, odlično se uklapa u svaki interijer, a kao i ostali proizvodi od kamena, riječ je o izuzetnoj kvaliteti i trajnosti.
Za ljepotu i kvalitetu „našeg“ prirodnog kamena vapnenca odavno se zna izvan granica naše zemlje – benkovački, brački, trogirski… među najpoznatijim su kamenima naše zemlje.

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov