Apolitični

Benkovac domaćin Festivala vina…

Ovi dani u Benkovcu bili su u znaku ljubitelja vrhunskih vina, degustacije i natjecanja. Naime, Grad Benkovac i turistička zajednica organizirali su Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije – Vinfest Benkovac 2015. na kojem su uz poveći broj uzvanika bili i eminentni stručnjaci iz područja vinogradarstva i vinarstva. Već nekoliko godina ovaj dio Dalmatinske zagore potvrđuje da se radi o iznimno kvalitetnom događaju pa je Vinfest postao događaj od gospodarske i promotivne važnosti za benkovački kraj i širu okolicu.

U dvije kategorije predstavila su se vina, vina u postupku proizvodnje i ona koja se već nalaze na tržištu. Nakon vijećanja vinskih stručnjaka odlučeno je da je ukupni pobjednik ovogodišnjeg Vinfesta crno vino „Merlot 2013.“ obrta Ker-Vin Nadin, vlasnika Tomislava Glavića. Pobjednikom bijelih vina u kategoriji vina na tržištu proglašeno je vino „Pošip 2013.“ proizvođača Kraljevski vinogradi, Punta skala, dok je u kategoriji crnih vina u kategoriji vina na tržištu pobjednikom proglašeno vino „Shiraz 2013.“ PZ Maslina i vino.
Titula pobjednika bijelih vina u kategoriji vina u postupku proizvodnje pripala je vinu „Muškat žuti 2014.“ PZ Maslina i vino.

Inače, na ovogodišnjem festivalu vina bila su ukupno 44 uzorka vina, od čega 22 vina na tržištu i 22 u postupku proizvodnje, a sva su vina pomno provjerena na degustaciji od strane vinskih stručnjaka. Na kraju je okupljene prigodnim riječima pozdravio gradonačelnik Benkovca i čestitao svi nagrađenima, dok je u zabavnom dijelu programa nastupila klapa Kontrada.

Više u kategoriji: Vina i vinari

Foto: benkovac.hr

D. Šabić, mag. nov.