Apolitični

Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, toplinske crpke, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. Poduzeće planira svoj energetski sustav potpuno restrukturirati kako bi usto zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata.

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie do 2027. godine planira investirati ukupno 1,29 milijardi eura u različite projekte kako bi stekao neovisnost od fosilnih goriva. Ukupno 625 milijuna eura bit će uloženo u proizvodnju toplinske energije, a daljnjih 334 milijuna osigurat će se za projekte u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. 90 milijuna eura izdvojit će se za klimatski prihvatljivo hlađenje, 160 milijuna eura u digitalizaciju, električnu mobilnost i telekomunikacije te 90 milijuna eura u energetsku sigurnost.

Bečko poduzeće za opskrbu energijom najveći potencijal vidi u korištenju sunčeve energije, odnosno u izgradnji fotonaponskih sustava. Samo je prošle godine poduzeće izgradilo više od 60 solarnih elektrana, a u pogon je puštena i najveća solarna elektrana u Austriji snage s više od 11,45 megavati. 

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay