Apolitični

Beč ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana

Bečko gradsko energetsko poduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura građani austrijske metropole mogu se uključiti u financiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

U ožujku 2021. godine u bečkom okrugu Donaustadt u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45 MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta. Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivat će emisiju ugljikovog dioksida u Beču za oko 4.200 tona te će uvelike pridonijeti očuvanju okoliša u austrijskoj prijestolnici. Od ovog velikog projekta ubuduće će moći profitirati i građani Beča koji će kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura moći sudjelovati u njezinom financiranju. Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutačno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupnjom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na razdoblje od pet godina koje mogu iskoristiti na račune za struju bečkog gradskog poduzeća za opskrbu energijom „Wien Energie”. Visina tih vaučera ovisi o količini energije koju proizvede solarna elektrana.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Wien Energie / Johannes Zinner