Apolitični

BBC: Je li vrijeme da se vratimo normalnom životu?

PRETJERUJU li vlade i mediji po pitanju koronavirusa i je li vrijeme da krenemo dalje i vratimo se normalnom životu, pita se BBC. To su ozbiljna pitanja, a ako se uzme u obzir stanje u kojem se nalazi ekonomija, vrijedi im posvetiti pažnju, piše urednik za medicinske teme Fergus Walsh.

Trendovi o mrtvima i teško oboljelima u Velikoj Britaniji nastavljaju padati

Na društvenim mrežama sve se češće mogu pronaći stavovi o tome da je covid-19 gotov i da se njime treba prestati baviti.

Trendovi o mrtvima i teško oboljelima nastavljaju padati. Broj pacijenata s dijagnosticiranim covidom-19 koji se nalaze u bolnicama, već mjesecima pada. U jednom trenutku, sve jedinice intenzivne skrbi bile su pune pacijenata s covidom-19, od čega su mnogi tjednima bili na respiratorima. No, srećom, i broj ljudi na respiratorima pao je s 3300 na 64.

Postoji nekoliko načina na koji se broje smrti povezane s covidom-19. No svaki od njih pokazuje da nakon travnja kada je bio vrhunac broja umrlih, dolazi do značajnog pada. Ako gledamo samo na one koji su umrli u 28 dana otkako su pozitivni na koronavirus, broj pada za 99 posto, od skoro 1000 na dan do manje od 10.

S druge strane, od raka prostate prosječno umire 30 muškaraca, a od raka grudi 30 žena. Niti jedan od ova dva podatka ne može se čuti na televiziji, za razliku od statistika o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay