Apolitični

Basnoslovno blago čeka na asteroidima, samo treba naći način za njegovo kopanje

Procjenjuje se da samo asteroid po imenu 16 Psyche sadrži rijetkih metala i minerala u vrijednosti od – 700 kvintilijuna dolara. Ako slučajno ne znate, jedan kvintilijun dolara iznosi milijardu milijardi dolara.

Neke pokusne misije već su obavljene u posljednjih petnaestak godina s relativnim uspjehom. Robotska svemirska letjelica Hayabusa japanske svemirske agencije JAXA pristala je 2005. uz mali asteroid po imenu 25143 Itokawa, te prikupila uzorke tla i uspješno ih prebacila na Zemlju. Letjelica je sa sobom ponijela i minilender nazvan MINERVA koji nije uspio doći do površine asteroida. Međutim, misija koja je trajala sedam godina i koštala više od 300 milijuna dolara uspjela je s asteroida donijeti samo jedan miligram materijala.

Njezin nasljednik, Hayabusa 2 vrijedan 800 milijuna dolara, donio je na Zemlju 2020. godine ‘čak’ 100 miligrama uzoraka s asteroida poznatog kao 162173 Ryugu. Dakako, s takvim količinama sirovina nemoguće je govoriti o eksploataciji asteroida, ali ako ništa drugo, te dvije misije dokazale su da je moguće s malih nebeskih tijela dopremiti materijal na Zemlju.

Američka kompanija Astroforge odlučila je otići i korak dalje. Kalifornijski start-up nedavno je objavio da je od ulagača prikupio 13 milijuna dolara u početnom krugu financiranja, što će biti dovoljno za inauguralni let rakete Falcon 9 tvrtke SpaceX već sljedeće godine na kojemu će se testirati Astroforgeova tehnologija prerađivanja sirovina u svemiru. Nisu objavljene tehničke pojedinosti, a sve što se dosad zna je da nova tehnologija zahtijeva visokokvalitetni vakuum i da radi samo na nultoj gravitaciji. Tvrtka u budućnosti planira iskorištavati manje asteroide promjera od 20 do 1500 metara za koje se pokaže da su bogati platinom i iridijem.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay