Apolitični

Bašćanska staza glagoljice atrakcija i spomenik trajne vrijednosti

 

Baška je krasno mjesto za odmor i uživanje, no posjetom ovom turističkom mjestu možete ponešto i naučiti i o povijesti, posebno o dijelu posvećenom glagoljici i glagoljašima. Naime, tamošnji su se turistički stručnjaci dosjetili i priredili „Bašćansku stazu glagoljice“ koja je postala prava atrakcija među gostima.

Zamisao iza ove neobične staze jest podizanje spomenika trajne vrijednosti koji će sve posjetitelje bašćanskog područja uputiti u povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti kraja i povijesti hrvatske državnosti.

Pogledavši stazu uvidjet ćete zanimljive kamene skulpture koje su poredane uz važne kulturne, povijesne točke ili posebna prirodna područja. Dosad su podignute 34 kamene skulpture s uklesanim slovima glagoljice; 4 većih dimenzija, djelo akademskog kipara Ljube De Karine i 30 skulptura manjih dimenzija, koje su nastale u kiparskim radionicama u Baški. Naknadno je dodana i 35., posvećena glagoljici i glagoljašima, a svaka je označena s mjedenom pločicom. Na tim oznakama u podnožju istaknuti su tradicionalni naziv položaja skulpture, ime autora, latinični prijevod slova, oznake za slijepe i ime donatora.

Ovaj projekt pokrenulo je društvo Sinjali iz Baške, a dovršen je prije šest godina. Napomenimo kako navedeno društvo djeluje u području kulture, ekologije i tradicije te su s ovim povijesno-turističkim projektom u kratko vrijeme uspjeli oživjeti Bašku.

Slova su klesali i studenti kiparstva iz Osijeka, Splita, Rijeke, Ljubljane, Graca i Praga, a svoje kiparske vještine na većim skulpturama pokazali su na istarskom bijelom kamenu, dok su manje od krčkog kamena samca.

Na kraju vam donosimo zanimljivost u svezi s ovim kamenim slovima jer svakog od njih sponzorira određeni grad, općina ili poduzeće čije ime započinje tim slovom, pa je tako npr. Dubrovnik pokrovitelj slova D, Trogir slova T, a slovo P sponzorira češka prijestolnica – Prag! Z je pak „pripalo“ Zadru, a Zagreb je „dobio“ slovo A, kao početno slovo starog njemačkog naziva za Zagreb – Agram.

Vama predlažemo da Bašćansku stazu glagoljice sponzorirate pogledom, fotografijom i lijepim riječima svojim prijateljima, znancima, gostima, jer na takav način dajete mali doprinos povijesnoj i turističkoj promociji Dalmacije.

D. Šabić, mag. nov.