Apolitični

Barrlie – inačica rukatca

Kada je riječ o sorti rukatac, odmah moramo naglasiti kako je kod nas prisutno više sinonima koji svjedoče o njezinom značaju i uzgoju u prošlosti. Naime, maraština i rukatac ili višana, krizol, sinonimi su jedne sorte koji nazive vuku iz karakterističnog izgleda grozda koji je izdužen i ima dva ili više krilaca (krilca poput ruku – rukatac ili poput križa – krizol). Maraština, odnosno rukatac je bijela sorta koja je jako važna, poznata i prisutna u obalnom dijelu i na otocima, danas, ali i nekada, što doznajemo iz brojnih zapisa.

Maraština je danas nepravedno zapostavljena zbog nepovoljnih okolnosti proteklih desetljeća, kao što su favoriziranje rodnijih sorti, napuštanje pravih vinogradarskih položaja, ali i nešto veći zahtjevi ove sorte u proizvodnji. Kvaliteta i proizvodne mogućnosti ove sorte su velike, stoga treba raditi na povratku njene slave. Upravo to čini obiteljska vinarija Grgurević na poluotoku Pelješcu. Oni su svoj rukatac nazvali Barrlie.

Barrlie je suho vino proizvedeno od grožđa sorte rukatac koje nakon kratke maceracije fermentira te dozrijeva na vlastitim autohtonim kvascima u barrique bačvicama. Grgurević Barrlie radi se samo u izuzetnim godinama od pomno izabranih zlatnih grozdova rukatca. Vino je intenzivne žućkasto zlatne boje koja je tipična za ovu autohtonu sortu čiji su prezreli grozdovi također intenzivno zlatne boje. Mirisom su dominantne arome hrasta vanilije, svježeg ljetnog voća, te je sve dodatno zaokruženo blagošću autohtonih kvasaca koji daju ovom vinu osobitost i prepoznatljivost. Okusom vino pokazuje iznimnu svježinu i mladoliku razigranost, a opet ostavlja bez daha svojim kompleksnim tijelom koje gotovo podsjeća na strukturu crvenih vina.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica, mag. ing. agr.