Apolitični

Banke sjemena će uskoro postati zadnja linija obrane od globalne krize zbog oskudice hrane

Kako se povećavaju rizici od klimatske krize i globalnih sukoba, banke sjemena se sve više smatraju neprocjenjivim resursom koji bi jednog dana mogao spriječiti svjetsku krizu hrane. Dvije od pet svjetskih biljnih vrsta su u opasnosti od izumiranja, a iako istraživači procjenjuju da na našem planetu postoji najmanje 200.000 jestivih biljnih vrsta, mi ovisimo o samo tri – kukuruzu, riži i pšenici – za više od polovice kalorijskog unosa čovječanstva.

U svijetu postoji otprilike 1700 banaka sjemena, ili banaka gena, u kojima se nalaze zbirke biljnih vrsta koje su neprocjenjive za znanstveno istraživanje, obrazovanje, očuvanje vrsta i zaštitu autohtonih kultura.

“Na prvi pogled sjemenke možda ne izgledaju spektakularno, ali unutar njih leži temelj naše buduće sigurnosti hrane i ishrane, te mogućnost za svijet bez gladi”, rekao je Stefan Schmitz, izvršni direktor Global Crop Diversity Trusta, organizacije posvećenoj očuvanju raznolikosti usjeva radi sigurnosti hrane. “Dobro financirane, dobro održavane banke sjemena ključne su za smanjenje negativnog utjecaja klimatske krize na našu poljoprivredu na globalnoj razini.”

Guardian se pozabavio osvrtom na neke od najvažnijih svjetskih banaka sjemena, čiji je cilj očuvanje biološke raznolikosti koja se brzo smanjuje.

Svalbard Global Seed Vault, nazvan “trezor sudnjeg dana” ili “Noina arka sjemena”, ima za cilj sadržavati duplikat svakog sjemena smještenog u drugim bankama diljem svijeta. Njegova je lokacija namjerno udaljena, nalazi se u arhipelagu Svalbard, na pola puta između kopnene Norveške i sjevernog pola. Znanstvenici se nadaju da će vječni led i gusta stijena u koju je trezor uronio osigurati da uzorci sjemena ostanu zamrznuti – iako je 2017. probijen tekućom vodom nakon visokih temperatura u regiji.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay