Apolitični

Balkonski solarni paneli hit u Njemačkoj – kvare li vizuru?

U posljednje vrijeme sve više se govori o solarnim panelima kao isplativoj i zelenoj alternativi konvencionalnijim izvorima struje. No za one kojima je postavljanje solarnih panela na krov zasad još uvijek prevelik zalogaj, tu su mini solarne elektrane – balkonski solarni paneli

Kako piše Tagesschau, ove mini solarne elektrane s maksimalnom snagom od 600 W sve su popularnije, posebice zbog toga što omogućuju kućanstvima koja ne raspolažu velikom kvadraturom da proizvode svoju energiju. Mini fotonaponski sustav dakako ne može opskrbiti cjelokupno kućanstvo energijom, ali je dobar prvi korak za potencijalni potpun prelazak na solarnu energiju u budućnosti.

Pritom je u Njemačkoj potrebno prijaviti ih lokalnom komunalnom poduzeću, ali i državnoj agenciji za elektroenergetske mreže. A zanimljivo je to da svaka lokalna zajednica ima svoja pravila i svoj stav prema ovim minijaturnim solarnim elektranama. Neke općine ih čak zabranjuju jer kvare vizuru grada.

Neki vlasnici stanova smatraju da bi balkonski solarni paneli narušili estetiku zgrada, a neki se boje da sustavi neće biti dobro pričvršćeni te da će predstavljati opasnost za prolaznike.

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: tportal.hr

Foto: Pixabay