Apolitični

Bali: Kolika je cijena novca? Golemi rudnik zlata koji pustoši okoliš i živote lokalnog stanovništva

Golemi rudnik nalazi se na mjestu gdje se spajaju dvije tektonske ploče – upravo ondje gdje je prije nekoliko milijuna godina vruća magma pronašla svoj put do slojeva sedimentnih stijena i rezultirala obiljem zlata i bakra…

Danas su te udaljene planine dom rudniku Grasberg, jednom od najvećih rudnika zlata – i trećeg najvećeg rudnika bakra na svijetu.

“Rudnik se nalazi u blizini Nacionalnog parka Lorentz, jednog od najvećih zaštićenih područja u jugoistočnoj Aziji s iznimnom biološkom raznolikošću ekosustava. Studija objavljena u Nature.com 2016. godine pokazala je da je 138 četvornih kilometara šume zagušeno i uništeno jalovinom od 1987. godine, što je područje koje je 42 puta veće od samog rudnika. “, piše earthworks.org.

Lokalni stanovnici i ekolozi zabrinuti su zbog onečišćenja podzemnih voda i rijeka bakrom, a domorodačka plemena kao što su Kamoro i Amungme tvrde da im je rudnik donio samo nesreću u obliku bolesti i propadanja okoliša, otkako je rudnik počeo s radom 1973. godine.

Riba, rakova i školjaka kojima su se prehranjivali otkako znaju za sebe danas je sve manje zbog sedimenta iz rudnika koji je podigao riječno korito i ugušio život. Otpad iz rudnika je uništio kilometre i kilometre šuma i močvara ostavljajući za sobom pustoš, a mještanima prijete i siromaštvo i bolesti.

Ne samo da lokalno stanovništvo mora hodati desecima kilometara iz udaljenih sela da bi mogla zaraditi za život, mnogi od njih se počinju baviti prodajom alkohola i prostitucijom, čije su posljedice upropastile život brojnim stanovnicima. 

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay